Z Grajskimi dnevi se tradicionalno spominjamo pomembnega dneva v zgodovini Ljubljanskega gradu: 16. maja 1905 je takratni ljubljanski župan Ivan Hribar v imenu mesta od državnih oblasti za 60.200 kron odkupil Ljubljanski grad.

Ob obletnici tega dogodka bomo na Ljubljanskem gradu med 19. in 21. majem pripravili pester brezplačen program različnih dogodkov, primernih za vso družino. Zadnji dan letošnjih Grajskih dni – v nedeljo, 21. maja – bomo vsem obiskovalcem ponudili brezplačen ogled Ljubljanskega gradu, vključno z Razglednim stolpom, ter njegovih vsebin (Virtualnega gradu, stalne razstave Slovenska zgodovina in Lutkovnega muzeja). Obiskovalce vabimo, da se na ta dan udeležijo tudi katerega izmed brezplačnih vodenih ogledov. 

Termini vodenih ogledov:

  • 10.00: Lutko-tech – spoznajmo lutkovne tehnike (v slovenščini);
  • 11.00: Časovni stroj, od Emone do mestnega simbola (v slovenščini in angleščini; brezplačne vstopnice za vodeni ogled v slovenskem jeziku so že pošle);
  • 12.00: po Ljubljanskem gradu (v slovenščini; brezplačne vstopnice za vodeni ogled v slovenskem jeziku so že pošle);
  • 13.00: Izza grajskih rešetk (v slovenščini; brezplačne vstopnice za vodeni ogled so že pošle);
  • 14.00: po razstavi Slovenska zgodovina (v slovenščini);
  • 15.00: Izza grajskih rešetk (v slovenščini in angleščini; brezplačne vstopnice za vodeni ogled v slovenskem jeziku so že pošle);
  • 16.00: po Ljubljanskem gradu (v slovenščini);
  • 17.00: Časovni stroj, od Emone do mestnega simbola (v slovenščini).

Število udeležencev vodenih ogledov je omejeno. Brezplačne vstopnice bodo na voljo od 15. 5. 2017 dalje do zasedbe prostih mest na prodajnih mestih Ljubljanskega gradu in na spodnji postaji tirne vzpenjače na Krekovem trgu. Posameznik lahko prevzame do štiri brezplačne vstopnice.

Zbirno mesto za vodene oglede: Info center na grajskem dvorišču.

21. maja lahko v Grajskem parku in na Grajskem dvorišču obiščete Srednjeveški tabor (od 10.00 do 18.00), v Palaciju se lahko udeležite gledališke predstave Ljubljanski zmaj, za prijatelje Franci (ob 11.00) in glasbene predstave S tolkali in pesmijo okrog sveta v Stanovski dvorani (ob 16.00).

Za obisk Ljubljanskega gradu priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo. V času Grajskih dni velja enotna znižana cena povratne vozovnice za vzpenjačo.

Nazaj na seznam