Gledališče kamišibaj  

Pripovedovanje zgodb s podobami ali ob podobah poznajo vse kulture. Kamišibaj je japonska umetniška oblika pripovedovanja zgodb ob slikah na malem lesenem odru. Prihaja iz Japonske, kjer kami pomeni papir, šibaj pa gledališče. Slike prikazujejo pomembne dogodke v zgodbi, podobno kot pri stripu. V času največjega razcveta te vrste pripovedništva, v tridesetih letih dvajsetega stoletja, je bilo v Tokiu približno 3000 pripovedovalcev in forma je bila kar dve desetletji izjemno priljubljena. Njenemu zatonu je botroval pojav televizije, ki so jo Japonci sprva imenovali kar denki (električni) kamišibaj. Danes ta zanimiva umetniška oblika spet pridobiva na veljavi in se širi po svetu.

Izvirnost in mojstrstvo risanja ter sugestivnost pripovedovanja potegneta gledalca v vrtinec dogajanja. Obiskovalce bodo izkušeni kamišibajkarji Irena Rajh, Jelena Sitar, Jure Engelsberger in Rok Glavan očarali z naslednjimi zgodbami: Volk in sedem kozličkov, Cesarjeva nova oblačila, Martin Krpan, Trije tamburji, Deset zelenih flaškic.

 

Program se izvaja v sodelovanju z Društvom Kamišibaj Slovenije in s Hišo otrok in umetnosti.

Vstop prost.

Kamišibaj traja 60 minut in je primeren za otroke od 5. leta naprej.

Za obisk kamišibaja priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo. V času Grajskih dni velja enotna znižana cena povratne vozovnice za vzpenjačo.

Nazaj na seznam