Gledališče kamišibaj  

Pripovedovanje zgodb s podobami ali ob podobah poznajo vse kulture. Kamišibaj je japonska umetniška oblika pripovedovanja zgodb ob slikah na malem lesenem odru. Prihaja iz Japonske, kjer kami pomeni papir, šibaj pa gledališče. Slike prikazujejo pomembne dogodke v zgodbi, podobno kot pri stripu. V času največjega razcveta te vrste pripovedništva, v tridesetih letih dvajsetega stoletja, je bilo v Tokiu približno 3000 kamišibaj izvajalcev in forma je bila kar dve desetletji izjemno priljubljena. Njenemu zatonu je botroval pojav televizije, ki so jo Japonci sprva imenovali kar denki (električni) kamišibaj. Danes ta zanimiva umetniška oblika spet pridobiva na veljavi in se širi po svetu.

Izvirnost in mojstrstvo risanja ter sugestivnost pripovedovanja potegneta gledalca v vrtinec dogajanja. Najmlajše obiskovalce bodo izkušeni kamišibajkarji Irena Rajh, Jerca Cvetko in Urška Cvetko očarali z naslednjimi zgodbami: Ovčka Olga, Moj dežnik je lahko balon, Kraljična na zrnu graha, Fantek na oblaku, Pu in čebele.

 

Program se izvaja v sodelovanju z Društvom Kamišibaj Slovenije in s Hišo otrok in umetnosti.

Vstop prost.

Kamišibaj traja 60 minut in je primeren za otroke od 3. leta naprej.

Za obisk kamišibaja priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo. V času Grajskih dni velja enotna znižana cena povratne vozovnice za vzpenjačo.

Nazaj na seznam