Pred več kot 500 leti je dal cesar Friderik III. Habsburški na griču nad mestom Ljubljana zgraditi mogočen grad, ki stoji še danes. Dnevni utrip srednjeveškega življenja se je zelo razlikoval od današnjega. V sklopu tridnevnih raziskovalnih in ustvarjalnih počitniških delavnic bomo tokrat pobližje spoznavali, kakšen je bil vsakdan preračunljivih in spletkarskih cesarjev, lepih princes ter pogumnih in plemenitih vitezov.

V sredo, 2. 11. 2016, se bomo odpravili v grajski gozd, v katerem nas čaka čisto pravi viteški preizkus. Dober vitez je namreč moral zelo dobro poznati  tako zakone svojega vladarja kot tudi zakone narave. Le tisti, ki je premogel dovolj modrosti in iznajdljivosti, da je uspešno opravil vse naloge v gozdu, je bil vreden viteškega naziva. Si upate sprejeti izziv in se podati na gozdno pustolovščino, ki so jo za nas pripravili grajski vitezi? Gozdnemu izzivu bo sledila ustvarjalna delavnica, na kateri si bo vsak izdelal nepogrešljiv del opreme, ki so jo graščak in vitezi uporabljali pri lovu – lesen lok in puščice, s katerimi boste lahko urili mirnost svoje roke in ostrino svojega očesa.

V četrtek, 3. 11. 2016, bomo raziskovali in spoznavali, kakšno je bilo grajsko življenje v preteklosti ter kakšne zgodbe se skrivajo za grajskimi zidovi. Družba je bila tedaj razdeljena na različne sloje. Morda že veste, kateri so bili družbeni sloji, in poznate razlike med njimi? V tem času so veljala povsem drugačna pravila lepega vedenja, kot jih poznamo danes, tudi pri jedi. Skupaj bomo odkrivali, kako so se nekdaj obnašali za mizo in kakšne so bile prehranske navade. Tudi odnos do osebne higiene je bil tedaj povsem drugačen. Vas zanima, kakšen je bil? Na koncu bo sledila ustvarjalna delavnica, na kateri si bo vsak izdelal svoj srednjeveški mošnjiček zdravja – usnjen mošnjiček, v katerega bomo shranili zaklade narave.

V petek, 4. 11. 2016, se bomo podali na razburljivo pustolovsko popotovanje po gradu. V grajski ječi je bil nekoč zaprt tudi znameniti vitez Erazem Predjamski. Vendar pa se njegova zgodba tu ne konča. Pogumni Erazem je uspešno pobegnil iz grajske ječe na svoj grad v Predjami. Že veste, zakaj je bil zaprt in kako mu je uspelo pobegniti? Odgovor bomo poskusili odkriti s pomočjo interaktivnega zemljevida, na katerem se skrivajo namigi za uspešen pobeg. Med odkrivanjem skrivnosti bomo več izvedeli tudi o življenju vitezov. Ko bomo uspešno razrešili uganko, bo sledila še ustvarjalna delavnica, na kateri si bo vsak izdelal leseno škatlico s srednjeveško družabno igro.  

Počitniške delavnice so namenjene starejšim predšolskim otrokom in učencem prve triade osnovnih šol.

Zbirno mesto: pred Info centrom na Ljubljanskem gradu

Cena vstopnice: 3,00 € (za posamezen dan)

Prodaja vstopnic: Info center na Ljubljanskem gradu, Vstopni paviljon, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si. Število mest je omejeno. Najave so zaželene po telefonu 01 306 42 93 (vsak dan med 10. in 18. uro) ali na e-naslovu info-center@ljubljanskigrad.si.

Za obisk delavnic priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo; z nakupom vstopnice si zagotovite znižano ceno povratne vozovnice.

V primeru slabega vremena bo program prilagojen.

Nazaj na seznam