3. koncert iz cikla Milko Lazar & Matjaž Drevenšek z gosti na Ljubljanskem gradu 2015

Dandanes se v glasbenem svetu srečujemo z različnimi usmeritvami ustvarjalcev in poustvarjalcev; nekateri so strogo profilirani, skorajda subspecializirani, drugi pa svoj kreativni prostor zastavljajo izjemno široko. Med slednje sodita tudi snovalca programa petih koncertov na Ljubljanskem gradu – Milko Lazar in Matjaž Drevenšek. Čeprav sta za izhodišče cikla izbrala »svoje« inštrumente, saksofon, klavir in čembalo, bosta v petih večerih – s pomočjo mednarodno uveljavljenih kolegov oz. prijateljev (Z. Kavčič, Saksofonski orkester SOS, M. Hatlak, Zagrebški kvartet saksofonov, V. Meljnikov, N. de Gleria, B. Zorman …) – predstavila kalejdoskop skladb različnih obdobij in stilov. V nenavadnih kombinacijah bomo priča navideznemu konfrontiranju starega in novega (J. S. Bach – A. Kumar in M. Lazar), redkim kombinacijam inštrumentov (harmonika, saksofon, čembalo) ter zvrsti (etno in minimalizem, akustika in elektronika …). Na tem glasbenem popotovanju bomo odkrivali glasbo in samega sebe. Kot je povzel M. Lazar: »Vsak človek je globoko v sebi etno. Ko se naučimo pravil življenja in delovanja, na to pradavno jedro v nas v glavnem pozabimo. A kdor se nato ponovno in iskreno poda na dolgo in nepredvidljivo pot iskanja, znova odkriva to skrito jedro v sebi in s tem tudi samega sebe.«

»Od baroka do sodobne umetne glasbe«

Milko Lazar (čembalo) in Matjaž Drevenšek (saksofoni), gost Luka Juhart (harmonika)
Srečanje enega najstarejših (čembalo) in najsodobnejšega (saksofon) evropskega inštrumenta skozi dela J. S. Bacha ter dveh sodobnih slovenskih skladateljev (A. Kumar, M. Lazar)

Srečanje dveh starih prijateljev bo srečanje nove zasedbe – ekskluzivne in nenavadne kombinacije glasbil: historičnega čembala in sodobnih saksofonov.

»Velikokrat me vprašajo,« pravi Milko, »kateri je moj najljubši inštrument. Odgovora na to pravzaprav nimam, ker mi je bolj pomemben glasbenikov izraz, kot na kateri inštrument igra. A kljub temu obstajata dva inštrumenta, ki me s svojim predirljivim in pravzaprav zelo sorodnim zvenom privlačita že od nekdaj. To sta čembalo in sopranski saksofon, za katera sem napisal novo delo.«

»Če bi me vprašali, kateri saksofon mi je najbolj pri srcu, je to prav gotovo baritonski, ker se v njegovem zvoku najbolje odraža moj značaj – biti temelj. Tokrat pa bom, Milku na ljubo, igral predvsem sopranski saksofon,« dodaja Matjaž.

Za še bolj nenavadno zvočnost sta v goste povabila harmonikarja, čigar inštrument z jezički in tipkami bo deloval kot povezovalni element.


Cena vstopnice:
 10,00 €, 7,00 €* za dijake, študente, upokojence, skupine nad 15 oseb
Prodaja vstopnic: Info center na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si (med drugim Petrolovi bencinski servisi, poslovalnice Kompasa po Sloveniji …).

Za obisk prireditve priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo. Cena povratne vožnje z vzpenjačo je za obiskovalce koncertnega cikla znižana.

Nazaj na seznam