Prostorska postavitev

Projekt Fluidna topografija je prostorska postavitev, ki temelji na raziskovanju dinamike in oblike magnetnih fluidov. Opazovanje dinamike magnetnih fluidov, ki jih oblikujejo polja nevidnih magnetnih sil, usmerijo doživljanje snovnega v odnos do nesnovnega; prostorska postavitev uporablja projekcije in odseve z namenom dematerializacije objekta in prostora. Estetika organskega in nematerialnega zarisovanja oblik, ki jih ustvarja polje nevidnih magnetnih sil, ustvarja »umetno naravo«, simulaker naravnega, ki poskuša usmerjati gledalca na nevidne, subtilne vidike realnosti. Projekt nastaja v sodelovanju z Institutom Jožef Stefan. 

Uršula Berlot deluje kot vizualna umetnica, umetnostna teoretičarka in predavateljica, posveča se povezovanjem umetnosti in znanosti. Umetniško prakso usmerja v ukvarjanje z zaznavo in zavestjo, v svetlobnih in kinetičnih instalacijah raziskuje različna stanja in oblike mentalnih, cerebralnih pokrajin. Rodila se je v Ljubljani; po končani naravoslovno-matematični srednji šoli je dve leti študirala filozofijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, nato pa slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in na Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts v Parizu. Magistrirala je leta 2002 in končala doktorski študij leta 2010 na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, kjer je trenutno zaposlena kot docentka.

Za svoje umetniško delo je prejela: priznanje za pomembne umetniške dosežke Univerze v Ljubljani (2008); štipendijo Schering Stiftung in enoletno rezidenčno bivanje v Kunstlerhaus Bethanien, Berlin (2007); nagrado fundacije Pollock-Krasner, New York (2005); nagrado Henkel Art Award, KulturKontakt Austria, Dunaj (2004).

Jadranka Plut

 

Posebna zahvala: prof. dr. Darko Makovec, Odsek za sintezo materialov, Institut Jožef Stefan.

V sodelovanju z Društvom likovnih umetnikov Ljubljana.Za obisk razstave priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.

Nazaj na seznam