Pestro dogajanje za vso družino

V letu 2015 mineva natanko 110 let od prelomnega trenutka v zgodovini Ljubljanskega gradu. 16. maja 1905 ga je takratni ljubljanski župan Ivan Hribar v imenu mesta za 60.200 kron odkupil od državnih oblasti in s tem po velikonočnem potresu hudo poškodovano trdnjavo nad mestom rešil pred nadaljnjim propadanjem. Hribar je imel z Ljubljanskim gradom velike načrte. Želel si je, da bi postal središče kulturnega dogajanja v mestu, kjer bi svoje prostore našli muzeji, galerije, lepi gostilniški prostori, velike dvorane za shode in plese … Ob tem ni pozabil na učinke »tujskega prometa«, kot so takrat imenovali turizem. Pa vendar … Da se je Hribarjeva vizija uresničila v celoti, je bilo treba počakati še kar nekaj desetletij.

Ob obletnici odkupa bodo na Ljubljanskem gradu od 15. do 17. maja potekali že tradicionalni Grajski dnevi, že peti po vrsti, v sklopu katerih smo pripravili raznovrstne brezplačne prireditve, primerne za vso družino. Obiščite nas, doživite živahen utrip na najvišji točki Ljubljane.

Program po dnevih:

15. maja 2015: 

 • Jurček in trije razbojniki, lutkovna predstava Mini teatra ob 9.30 in 11.00, Palacij (zaključeno)
 • Grajski potep z e-zmajčkom, raziskovalni vodeni ogled ob 17.00, zbirno mesto Info center (omejeno število mest) - Brezplačne vstopnice za ta dogodek so že pošle.
 • Magični srednji vek, odprtje likovne razstave v sodelovanju z OŠ Škofljica ob 18.00, stopnišče Razglednega stolpa
 • Ivan Hribar, predavanje ob 19.00, Grajsko gledališče (omejeno število mest)

16. maja 2015:

 • Na kavo in torto z županom Hribarjem, od 10.00 do 14.00, Grajsko dvorišče
 • Iskanje zmajevega zaklada, raziskovalni vodeni ogled ob 10.00, zbirno mesto Info center (omejeno število mest) - Brezplačne vstopnice za ta dogodek so že pošle.
 • Pridruži se zmajski druščini, vodeni ogled in predstavitev družinskega vodnika po Ljubljanskem gradu z avtorjema Žigo X Gombačem in Ivanom Mitrevskim ob 11.00, zbirno mesto: Info center (omejeno število mest) - Brezplačne vstopnice za ta dogodek so že pošle.
 • Zavzemimo trdnjavo, ustvarjalna delavnica ob 12.00, zbirno mesto Info center (omejeno število mest) - Brezplačne vstopnice za ta dogodek so že pošle.

17. maja 2015: 

 • Dan odprtih vrat, od 9.00 do 20.00, Ljubljanski grad
 • Srednjeveški tabor, od 10.00 do 18.00, Grajski park
 • Za devetimi gorami, pripovedovalsko-glasbena predstava ob 11.00, Stanovska dvorana (omejeno število mest) - Brezplačne vstopnice za ta dogodek so že pošle.
 • Jurček in trije razbojniki, lutkovna predstava Mini teatra ob 17.00, dvorana Mini teatra na Gradu (omejeno število mest) - Brezplačne vstopnice za ta dogodek so že pošle.

Za dogodke, pri katerih je število mest omejeno, bodo brezplačne vstopnice na voljo od 11. maja 2015 do zasedbe prostih mest v Info centru na Ljubljanskem gradu in na spodnji postaji tirne vzpenjače. Posameznik lahko dobi do štiri brezplačne vstopnice.

Za obisk Grajskih dni priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.

Nazaj na seznam