Dvajseto stoletje je postavilo na pester dnevni red ljubljanskih polemik še dodatno žgoče vprašanje: Ali je Ljubljana srednjeevropsko ali balkansko mesto?

Odgovori na to vprašanje niso bili vedno enoznačni, saj geografija Balkanskega polotoka ni trdna znanost. Lahko rečemo, da obstaja toliko teorij o mejah med Balkanom in kontinentalno Evropo, kolikor je teoretikov. Pravzaprav, če smo povsem natančni, še celo nekaj več. Tako nam, denimo, Encyclopedia Britannica v svojih izdajah na začetku in koncu 20. stoletja ponuja različne definicije o tem, katere države ležijo na Polotoku. Pa tudi slovenski pisci si glede tega niso bili vedno edini: v tridesetih letih 20. stoletja je slovensko časopisje navdušeno pozdravljalo ljubljanski Nebotičnik kot najvišjo stavbo na Balkanu, dobrega pol stoletja pozneje pa še bolj navdušeno poročalo, da so v ameriškem State Departmentu urad, ki pokriva Slovenijo, priključili k tistemu delu, ki pokriva srednjo Evropo.

Predavatelj dr. Božidar Jezernik je redni profesor za etnologijo Balkana in kulturno antropologijo. Med letoma 1988 in 1992 ter 1998 in 2003 je bil predstojnik Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, med letoma 2003 in 2007 pa dekan FF UL. Je avtor več knjig in znanstvenih člankov. Trenutno je vodja programske skupine Slovenske identitete v evropskem in svetovnem kontekstu in dveh temeljnih raziskovalnih projektov Junaki in slavne osebnosti na Slovenskem ter Dediščina prve svetovne vojne: reprezentacije in reinterpretacije.

Cena vstopnice:

-          odrasli:3 €

-          dijaki, študenti, upokojenci: 2 €

Prodaja vstopnic: Info center na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si.

 

Za obisk predavanja priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.

Nazaj na seznam