Prešernov spomenik v Ljubljani naj bi kot najpomembnejši narodni spomenik povezal slovenski narod v složno in trdno celoto. Namesto tega se je iz tleče žerjavice hudega nezaupanja med političnimi strankami razplamtel ogenj hudega medsebojnega obtoževanja. Namesto triumfa narodne sloge je uspeh te velike narodne akcije imel za posledico hrupen in občasno prav brezobziren prepir, ki je pojem narodne sloge nazorno razgalil kot slogan za pospeševanje prodaje partikularnih strankarskih interesov.

V tem kontekstu je svoj radikalni kritični pogled javnosti predstavil tudi Ivan Cankar, ki je želo strupene kritike usmeril v izbiro kiparja, češ da je Ivan Zajec dobil naročilo za izdelavo kipa zato, ker je bil »najmanj osebni, najpuščobnejši in (to je beseda) najponižnejši slovenski kipar«. Če bi bilo na razpisu sodelovalo sedmero rodinov, se je razburjal Cankar, bi komisija za izdelavo spomenika vseeno izbrala Zajca. Njemu so zaupali izdelavo javnih spomenikov Prešernu in Vegi, on bo delal Bleiweisa in Andrejčkovega Jožeta. Ko pa Zajca »več ne bo, bo nastalo zajčevstvo ter bo delalo spomenike sebi in svojemu narodu, po petnajst metrov visoke«.

Predavatelj dr. Božidar Jezernik je redni profesor za etnologijo Balkana in kulturno antropologijo. Med letoma 1988 in 1992 ter 1998 in 2003 je bil predstojnik Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, med letoma 2003 in 2007 pa dekan FF UL. Je avtor več knjig in znanstvenih člankov. Trenutno je vodja programske skupine Slovenske identitete v evropskem in svetovnem kontekstu in dveh temeljnih raziskovalnih projektov Junaki in slavne osebnosti na Slovenskem ter Dediščina prve svetovne vojne: reprezentacije in reinterpretacije.

Cena vstopnice:

-          odrasli:3 €

-          dijaki, študenti, upokojenci: 2 €

Prodaja vstopnic: Info center na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si.

 

Za obisk predavanja priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.

Nazaj na seznam