Silvester Plotajs Sicoe razstavlja nov cikel slik. Zanj so znova značilni barvitost, ploskovitost in igra med ozadjem in figuro. Centralni motiv novega cikla je vulkan. Okrog njega se plete večina vizualne pripovedi razstave. Ni katerikoli vulkan, Stromboli je, podoba, ki jo je Sicoe izbral zaradi filma Roberta Rossellinija.

Zgodba o Karen, Ingrid Bergman iz begunskega taborišča, ki se v iskanju boljšega življenja poroči z ribičem, je le podstat slik. Je ozadje, iz katerega izvirajo podobe ženske figure, ognjene gore, italijanskega izreka ljubezni. Življenje v oddaljeni ribiški vasici pod žarečim vulkanom Karen ne prinese boljšega življenja, motiv vulkana pa je tisti, ki je postal centralni element slik.

Kljub asociacijam na aktualno družbeno situacijo, se umetnikove slike ne predajo dušeči realnosti sodobnega časa temveč iz njih – značilno za Sicoeja – kar bruhajo energija in življenje. Igra z žarečo goro in neskončno morsko modrino pod njo je slikarju ponudila motiv, ki prenese energijo poteze, vertikalne izbruhe žarečih barv, neukročenost v mrežah dekorativnih vzorcev, sliki z napisom Elevation pa bi lahko pripisali kar karnevalsko vzdušje.

Razstava trinajstih novih del Silvestra Plotajsa Sicoea je nov korak na njegovi slikarski poti, kjer se v ekspresivnem svetu slike brez omejitev združijo motivi raznolikih virov in nudijo pastozno in močno izkušnjo.

Kustosinja razstave je Petja Grafenauer.

Vodeni ogledi z avtorjem razstave bodo 25. 3., 8. 4., 22. 4. in 6. 5. 2016 ob 18:00.

 

Nazaj na seznam