Na vsebino
Razstava o Plečnikovih uresničenih in neuresničenih načrtih na Grajskem griču

Plečnik nad mestom

od 25. maj do 01. okt 2017, od 9:00 do 21:00, Kazemate, Ljubljanski grad

Letos praznujemo 145. obletnico rojstva in 60. obletnico smrti slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika (1872–1957). V počastitev spomina na slovitega arhitekta in njegovo delo bomo na Ljubljanskem gradu pripravili razstavo z naslovom »Plečnik nad mestom«. Vsebinsko se razstava naslanja na diplomsko delo Plečnikovi uresničeni in neuresničeni načrti na Grajskem griču Nine Bricelj.

Pomen Jožeta Plečnika kot arhitekta je ogromen, saj je v svojih vizionarskih načrtih veliko razmišljal o Ljubljani in njeni najvišji točki – gradom nad mestom. V njem je videl »mestno krono«, zato mu je želel dati monumentalno obliko in nov namen. Slovenska akropola, kot je poimenoval svoj prvi načrt iz leta 1931–32, bi služila kot muzejski in kulturni prostor, drugi načrt iz leta1947 pa bi s svojo monumentalno oktagonalno obliko predstavljal slovenski parlament. Nadvse zanimivi so tudi načrti za monumentalne dohode na grad, pri katerih je nameraval izvesti radikalne spremembe tudi v mestnem jedru tik pod Gričem. Čeprav se je zavedal utopičnosti nekaterih zamisli, je hkrati dobro vedel, da le od utopije pot vodi v prihodnost. S svojimi uresničenimi načrti, pa tudi tistimi, ki so ostali le na papirju, je Plečnikova Ljubljana postala celovit kulturni spomenik, katerega najprepoznavnejši obraz ostaja prav Ljubljanski grad. 

Poleg zgoraj omenjenih načrtov in vizij si bodo obiskovalci razstave lahko ogledali še različne načrte za dostope na grad ter fotografije nekdanje pergole, ki jo je Plečnik postavil tik ob grajski stavbi. Izpostavljeno bo delo Borisa Kobeta, ki je ob današnjem glavnem grajskem vhodu po Plečnikovih načrtih uresničil nekatere prenove. Vključena bo tudi primerjava praškega in ljubljanskega gradu. Poleg načrtov, fotografij, videopredstavitve bodo na ogled Plečnikova svetilka in klop ter maketa Plečnikovega načrta za slovenski parlament (iz leta 1947). 

Z željo, da se širša javnost podrobneje seznani s Plečnikovimi vizijami za Grajski grič, bodo poleg razstave v Kazematah organizirana tematska predavanja, čajanka s strokovnjaki iz različnih področij na temo Plečnika in njegovega ustvarjalnega opusa ter strokovni vodeni ogledi. V okviru pedagoško-andragoških dejavnosti bodo za različne starostne skupine otrok organizirani interaktivni vodeni ogledi. 

V sklopu projekta je izšla tudi brošura Šance in Jože Plečnik avtorice Irene Vesel, odgovorne konservatorke Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije za Ljubljanski grad. Brošuro najdete na tej povezavi, na voljo pa je tudi v Info centru na Ljubljanskem gradu. Izdajo publikacije je sofinancirala Mestna občina Ljubljana. 

 

Avtorica razstave: Nina Bricelj

Kustosinja razstave: Ana Porok

Strokovne sodelavke: Irena Vesel, Tatjana Pinoza, Petra Kučič

V sodelovanju z Muzejem in galerijami mesta Ljubljane in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Cena vstopnice za ogled razstave: 3,00 EUR (za obiskovalce z grajsko vstopnico je vstop prost)

Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače na Krekovem trgu, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si.

Za obisk razstave priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.

V sklopu razstave organiziramo tudi strokovne vodene oglede s kustosinjo in avtorico razstave ter program za šolske in srednješolske skupine, cikel predavanj Med Prago in Ljubljano (Jože Plečnik in Ljubljanski grad; Jože Plečnik in praški grad; Posegi na Šancah) ter okroglo mizo Arhitektura v času in prostoru.

(S Plečnikovo hišo smo sklenili sodelovanje v času razstave Plečnik nad mestom. Za obiskovalce z vstopnico iz Plečnikove hiše nudimo 10% popust pri razstavi Plečnik nad mestom.)

 

Vstopnice

3.00 €
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.