Na vsebino
Ustvarjalne zimske počitniške delavnice

Predpustne grajske norčije

od 21. feb do 25. feb 2022, od 10:30 do 13:30, Ljubljanski grad

Že imate svojo vstopnico?

Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si.

Za nakup vstopnic lahko uporabite BON21. Minimalni znesek unovčenja je 20,00 €.

Že veste, v koga ali kaj se boste našemili za pusta? V tednu pred težko pričakovanim pustnim rajanjem vas bomo popeljali v vznemirljivi svet pustnih mask. Maske veljajo za enega izmed najzanimivejših predmetov v zgodovini človeštva, saj na svetu ni rodu ali ljudstva, ki jih ne bi poznal. A kdor meni, da so le zanimiv pripomoček, se hudo moti! Tokrat bomo med počitniškimi delavnicami raziskovali zgodovino mask in maskiranja, izvedeli, s kakšnimi verovanji, šegami in navadami so povezane ter katere so se ohranile vse do danes. Vsak dan bomo izdelali tudi unikatne maske ali zabavne rekvizite.

Predpustne grajske norčije po dnevih:

Ponedeljek, 21. 2. 2022: MAGIČNA MOČ ROGOV
Človek se je maskiral že vse od pradavnine dalje. S pomočjo maske si je pomagal zagotoviti hrano, ker se je z njo lažje približal živali. Po drugi strani pa so ljudje že tedaj verjeli v nadnaravne sile ter da lahko vplivajo nanje s pomočjo maske in obredov.
Skupaj bomo odkrivali, kakšne so bile videti najstarejše maske, zakaj so imele rogove in kakšno čarobno moč so jim pripisovali. Nato pa si bo še vsak izdelal svojo masko in se prepričal, ali je tudi v njej skrita kakšna posebna moč.

V torek, 22. 2. 2022: IGRE GRAJSKIH NORČKOV
V srednjem veku pa je bila zgodba povsem drugačna kot v pradavnini. Predvsem Cerkev se je zelo trudila, da bi prepovedali živalske maske. Še več, zanje so celo vpeljali kazni! Kdor se je na primer našemil v jelena, je dobil dvajset dni pokore ob kruhu in vodi. Sčasoma pa se je vse spremenilo in celo nasprotniki šemljenja so se začeli maskirati in zganjati norčije. Podobno je bilo na gradovih, kjer maskiranje ni imelo več obrednega pomena, temveč je pomenilo le še zabavo.
Na delavnici si bo zato vsak izdelal svojo norčavo kapico, nato pa se bomo vživeli v vragolije čisto pravih grajskih norčkov in poskrbeli za dan poln smeha.

V sredo, 23. 2. 2022: SKRIVNOST BENEŠKIH MASK
Beneške maske imajo zelo zanimivo zgodovino. Benečani jih namreč niso nosili le za pusta, ampak tudi v vsakdanjem življenju. Nosili so jih predvsem zato, da so ostali anonimni in pri sprehodu po mestu niso izdajali svojega stanu. Masko je lahko nosil vsakdo, tako zaljubljenci kot kriminalci, ki so s pomočjo maske bežali pred roko pravice. Beneške maske so resnično nekaj posebnega, zato ne preseneča, da se je že v srednjem veku nad njimi navduševala tudi grajska gospoda ter jih naročala zase in svoje množično spremstvo.
Je tudi vas že zamikalo, da bi si izdelali svojo in se pridružili skrivnostnemu rajanju v maskah?

V četrtek, 24. 2. 2022: KURENTOV PLES
Le kdo ne pozna kurenta – odetega v ovčji kožuh, s pripetimi zvonci okrog pasu in z masko z rogovi, pisanimi trakovi ter dolgim jezikom na glavi? Z njim so povezane številne zanimive in napete zgodbe. Kurent velja za velikega boga Slovencev, ki prinaša dobro voljo, s poskakovanjem in hrupom odganja zimo ter vabi v deželo pomlad. Število kurentov iz leta v leto narašča, niti ena maska pa ni enaka drugi.
Na delavnici si bo vsak izdelal svojo masko, nato pa bo sledila zabava, kakršna pritiče samemu bogu zabave in plesa.

V petek, 25. 2. 2022: GRAJSKI KARNEVAL
Čas je za grajski karneval! Zadnji dan počitniških delavnic se bomo podali na raziskovanje svetovno znanih karnevalov. Skupaj bomo odkrivali njihove izvore in posebnosti ter v njih poiskali navdih, da si vsak izdela svojo domišljijsko masko, nato pa bomo organizirali nepozabno zabavo; in ne le to … Ta dan bodo najbolj izvirne maske tudi nagrajene!

Ne zamudite najbolj norčavih, odbitih in zabavnih počitniških delavnic za grajskimi zidovi! V (pred)pustnem času tudi zanje velja nenapisano pravilo, da pustnim šemam ne smeš nič zameriti!

Cena vstopnice:
7,00 € (za posamezen dan)
31,00 € (celotedenski paket)

Počitniške delavnice so namenjene učencem prve triade osnovnih šol. Otroci se jim lahko pridružijo brez spremstva starejših. Spremljevalci otrok morajo imeti vstopnico.

Za obisk delavnic priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo; z nakupom vstopnice si zagotovite znižano ceno povratne vozovnice.

V zaprtih javnih prostorih je potrebno nositi zaščitno masko. Uporaba zaščitne maske ni obvezna za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti. Prosimo da spoštujete priporočila NIJZ za preprečevanje širjenja okužb s Covidom-19.

Vstopnice

Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si.

Za nakup vstopnic lahko uporabite BON21. Minimalni znesek unovčenja je 20,00 €.