Na vsebino
Dan odprtih vrat

Prešernov dan na Ljubljanskem gradu

08. feb od 10:00 do 18:00, Ljubljanski grad

Vabimo vas, da 8. februar, dan spomina na največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, preživite v naši družbi. Za to priložnost smo pripravili pester kulturni program, pri katerem bo v ospredju grajska arhitektura. V letu 2022 namreč praznujemo 150. obletnico rojstva slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika (1872–1957), ki je mnogo svojih načrtov izvedel ne le v Ljubljani, temveč tudi na njeni najvišji točki – na gradu nad mestom. V počastitev spomina na velikega mojstra bomo organizirali vodeni ogled z naslovom Pot na Šance in arhitekt Jože Plečnik.

Poleg tega se nam boste lahko pridružili na katerem izmed ostalih brezplačnih vodenih ogledov, na katerih vam bodo grajski vodniki zaupali številne zgodbe, ki so se skozi stoletja stkale za grajskimi zidovi.

Za najmlajše pa smo kulturni program obogatili z dvema interaktivnima dogodivščinama: Friderikove preizkušnje ter Pridruži se Zmajski druščini. Na obeh se bo treba spopasti s simpatični ugankami, spretnostnimi preizkusi in možganskimi kravžlarijami, ob katerih bodo otroci spoznavali skrite grajske kotičke in zanimive zgodbe.

Na kulturni praznik si boste lahko vsi obiskovalci brezplačno ogledali stalne razstave Slovenska zgodovina, Lutkovni muzej, Grajsko orožje in Kaznilnica, kratki film o zgodovini gradu ter se povzpeli na Razgledni stolp, od koder se odpira čudovit pogled na mesto.

Termini vodenih ogledov (na voljo do zapolnitve prostih mest):
- Pot na Šance in arhitekt Jože Plečnik: ob 11:00 uri - ZASEDENO,
- po Ljubljanskem gradu: ob 12:00 uri - ZASEDENO,
- Friderikove preizkušnje (za otroke od 5. leta dalje): ob 13. uri - ZASEDENO,
- Časovni stroj; Od Emone do mestnega simbola: ob 14. uri - ZASEDENO,
- Pot na Šance in arhitekt Jože Plečnik: ob 15.00 uri - ZASEDENO,
- Pridruži se Zmajski druščini (za otroke od 6. leta): ob 16. uri - ZASEDENO.

Zbirno mesto za vodene oglede: most pred glavnim vhodom.

Vsi vodeni ogledi bodo v slovenskem jeziku.

Pridružite se nam! Preživite nepozaben Prešernov dan na najvišji točki prestolnice!

Zaradi omejenega števila udeležencev posameznih vodenih ogledov je zaželeno, da se najavite po telefonu: 01 232 99 94 ali po elektronski pošti: virtualni-grad@ljubljanskigrad.si

Vodeni ogledi so namenjeni izključno posameznikom.

Za obisk Ljubljanskega gradu priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo. Na ta dan velja za povratno vozovnico enotna, znižana cena 3 EUR.

Dogodek bomo organizirali v skladu s smernicami NIJZ in ukrepi za preprečevanje širjenja okužb s covid-19. Prosimo, da spoštujete pogoje PCT, ki so v veljavi za obisk kulturnih prireditev.

Vstopnice

Prost vstop
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.