Na kroni glavnega mesta, v zavetju mogočnih zidov in objemu narave, je poročni dan resnično doživetje. Ljubljanski grad je že desetletja med najbolj priljubljenimi lokacijami za sklepanje zakonskih zvez. Ob lični kapeli sv. Jurija iz 15. stoletja za sklenitev cerkvenega poročnega obreda, prelepih zgodovinskih dvoranah za poročno slavje in grajski kulinariki Ljubljanski grad kot na dlani ponuja vse na enem mestu. Naj se vajina zgodba začne pisati na prizorišču, kjer si preteklost podaja roko s prihodnostjo.

Jasmina Pinoza, mag.

Strokovna sodelavka za trženje

01 306 42 39

031 715 242

jasmina.pinoza@ljubljanskigrad.si

Osnovni program porokeKapaciteta prostoraCena za 1 uroCena najema za 2 uri
Najem Modre dvorane  50 305,00 € 427,00 €
 • Hostesa za sprejem svatov (po potrebi)
 • Cvetlični aranžma na mizi
 • Osvetlitev dvorane
 • Ozvočenje za matičarja in pooblaščenca in glasbeno spremljavo
 • Državni simboli
 • Do 10 parkirnih mest
   

 

Dodatne storitve v okviru poročnega programa

Dodatne storitve v okviru poročnega programaKapaciteta prostoraCena za 1 uro*
Najem razgledne terase nad dvorano 50 305,00 €
Cerkveni poročni obredi v Grajski kapeli po civilnem obredu: najem Grajske kapele sv. Jurija (1 ura ) 80 183,00 €
Dodatna parkirna mesta 20 122,00 €

 

Ljubljanski grad je kulturni spomenik, zato prinašanje in strežba hrane ter pijače na območju Ljubljanskega gradu, Grajskega parka in parkirišča nista dovoljena. Ravno tako ni dovoljeno metati riža in konfetov. Dovoljeni so le milni mehurčki, ki jih lahko kupite tudi v trgovini na Gradu.

Priporočamo, da poročno slavje priredite v eni od prelepih grajskih dvoran. Več informacij o tem najdete tukaj.

 

Imate večje ali manjše število svatov, kot ga lahko sprejme Modra dvorana?

Za vsak par je poročni obred nekaj posebnega. Posvetili se mu bomo z vsem svojim znanjem, veseljem in s skrbnostjo. Da bi se vajine slovesnosti lahko udeležilo tudi večje število svatov, so vama za sklenitev poročnega obreda v prelepem grajskem okolju na voljo tudi drugi prostori. 

Dvorana za izvedbo poročnega obredaNajvečja kapaciteta prostora (št. oseb)Cena za 1 uroCena za 2 uri
Razgledna terasa + Erazmov stolp 50 427,00 €
Palacij 220 610,00 € 671,00 €
Stanovska dvorana z Obhodno dvorano 150 732,00 € 793,00 €
Zgornji lapidarij 80 488,00 € 549,00 €
Grajsko dvorišče 700 2.440,00 €  
Erazmov stolp (zunanji prostor) 20 366,00 €  
Hribarjeva dvorana 100 610,00 € 671,00 €
Grajsko gledališče 80 488,00 € 549,00 €
Grajsko gledališče in Zgornji lapidarij 80+80 854,00 € 915,00 €
Friderikova soba I 30 219,60 € 305,00 €

Stroški pogostitve niso vključeni v ceno.

Priporočamo, da poročno slavje priredite v eni od prelepih grajskih dvoran. Več informacij o tem najdete tukaj.

Ljubljanski grad je kulturni spomenik, zato prinašanje in strežba hrane ter pijače na območju Ljubljanskega gradu, Grajskega parka in parkirišča nista dovoljena. Ravno tako ni dovoljeno metati riža in konfetov. Dovoljeni so le milni mehurčki, ki jih lahko kupite tudi v trgovini na Gradu.

 

Cerkveni poročni obred

Mladoporočenca se lahko odločita za sklenitev cerkvene zakonske zveze v prelepi gotski kapeli sv. Jurija na Ljubljanskem gradu.

Dodatne storitve v okviru poročnega programaKapaciteta prostoraCena*
Najem Grajske kapele sv. Jurija (1 ura ) 80 183,00 €

Stroški pogostitve niso vključeni v ceno.

Priporočamo, da poročno slavje priredite v eni od prelepih grajskih dvoran. Več informacij o tem najdete tukaj.

 

Tematska poročna obreda

Srednjeveška poroka

Friderik III. Habsburški je že v času svojega življenja veljal za velikega človeka in imel številne zavidljive nazive: bil je vojvoda, nadvojvoda, nemški kralj in prvi cesar Svetega rimskega cesarstva nemške narodnosti. S svojo ženo Heleno Eleonoro Portugalsko, ki je v zakon prinesla zajetno doto, je zaslužen tudi za to, da nad glavnim mestom stoji mogočna trdnjava, naš Grad. Tudi tretji lik, sveti Jurij, je zaščitnik Ljubljane, saj jo je rešil pred zmajem, ki je vsako leto od mesta terjal devico …

Vsi trije – Friderik III. Habsburški, Helena Eleonora Portugalska in sveti Jurij – bodo poskrbeli, da bo obred dobil pridih »grajskega«, da bo na poseben način slovesen in hkrati romantičen.

Meščanska poroka

Ljubljanski grad je davnega leta 1905 od Avstro-Ogrske odkupil Ivan Hribar, takratni župan mesta Ljubljane. Hribar je najbolj zaslužen, da je Ljubljanski grad simbol slovenske prestolnice. Ugledna meščanka Zlatica Hribar je bila njegova edina hči, vztrajna in ponosna na dejanja in poteze svojega očeta. Kot se za meščansko poroko spodobi, je ob taki priložnosti poleg tudi nepogrešljiva služabnica, ki je v meščanskem obdobju v resnici znala poskrbeti prav za vse. Župan Hribar, njegova hči Zlatica ter služabnica bodo na nevsiljiv in zanimiv način poskrbeli, da bo obred potekal tekoče in dobil prav poseben pečat.

Tematski poročni obrediCena
Srednjeveška poroka 150,00* €
Meščanska poroka 150,00* €

* Navedeni strošek vključuje kostumirane like in izvedbo programa, ne pa tudi najema dvorane. DDV ni vključen v ceno.

Priporočamo, da poročno slavje priredite v eni od prelepih grajskih dvoran. Več informacij o tem najdete tukaj.

Navodila za prijavo na civilni poročni obred na Upravni enoti Ljubljana:

Za sklenitev zakonske zveze na Ljubljanskem gradu se najprej obrnete na Jasmino Pinoza (telefon: 01/306 42 39 ali e-mail: jasmina.pinoza@ljubljanskigrad.si), kjer se dogovorite za ogled dvoran. Na podlagi ogleda in potrditve se izda soglasje, s katerim se bodoča zakonca prijavita pri Upravni enoti Ljubljana, na okencu Oddelka za matične zadeve Sektorja za upravne notranje zadeve, Tobačna ulica 5, Ljubljana, v pritličju, oz. po telefonu 01/306 32 56 ali 01/306 32 10.

Uradne ure za informacije in prijavo so:

 • v ponedeljek, torek in četrtek od 8. do 18. ure,
 • v sredo od 8. do 19. ure,
 • v petek od 8. do 14. ure.

Datum sklenitve zakonske zveze izbereta zakonca med prostimi termini, ura pa se določi glede na vrstni red prijav. Ko se bodoča zakonca odločita za prosti termin, uradna oseba sestavi zapisnik o prijavi sklenitve zakonske zveze.

Za prijavo sklenitve zakonske zveze bodoča zakonca potrebujeta osebni dokument; navesti morata podatke o pričah (osebno ime, datum rojstva, stalno prebivališče). Če je bil kateri od bodočih zakoncev že poročen in upravni organ ne razpolaga z dokazilom o prenehanju zakonske zveze, je treba predložiti tudi dokazilo o prenehanju prejšnje zakonske zveze.

V primeru, da je bodoči zakonec tujec, za prijavo potrebuje:

 • potni list,
 • izpisek iz rojstne matične knjige,
 • potrdilo o samskem stanu ali drugo potrdilo, ki izkazuje zakonski stan, 
 • potrdilo države, katere državljan je, da ni zadržkov za sklenitev zakonske zveze.

Izpiski in potrdila morajo biti izdani za uporabo v mednarodnem prometu, torej ustrezno overjeni in prevedeni v slovenski jezik. Če bodoči zakonec ali priča ne razume slovenskega jezika, mora pri prijavi in sklenitvi zakonske zveze sodelovati uradni prevajalec oziroma sodni tolmač.

Poleg zahtevanih listin je na Upravni enoti Ljubljana treba priložiti tudi pisno soglasje za uporabo lokacije za sklenitev zakonske zveze. Vloga za sklenitev zakonske zveze se vloži vsaj 30 dni pred nameravano sklenitvijo zakonske zveze. V primeru takšne sklenitve zakonske zveze bodoča zakonca krijeta stroške za sklenitev zakonske zveze v znesku 170,00 €. Bodoča zakonca morata te stroške poravnati najmanj pet dni pred sklenitvijo zakonske zveze na TRR UE Ljubljana.