Na vsebino

Kaligrafska delavnica

Pisava je eno največjih odkritij človeštva. In če ne bi bilo pisane besede, zagotovo ne bi nikoli dosegli današnje stopnje razvoja. Pisava je od nekdaj bila in bo ostala merilo kulture vsakega posameznika. Dandanes je tako preprosto napisati besedilo na računalniku, narediti nekaj klikov z miško in ga natisniti … enkrat, dvakrat ali petkrat. Brez težav, kajne? Kako pa je to potekalo še pred nekaj stoletji? Počasi in z veliko mero vztrajnosti. Vsako besedilo je bilo treba napisati ali pa prepisati na roke. In na koncu, ko je pisar končal, je besedilo zažarelo v vsej svoji lepoti.

Delavnica bo potekala pod vodstvom izkušenega grajskega kaligrafa Mira Kneza. Uvodoma vam bo predstavil razvoj kaligrafije – umetnosti lepopisja, katerega začetki segajo več kot tisočletje nazaj, ter pokazal različne materiale in pripomočke za pisanje, kot so: kalamus oz. trstena paličica, stilus, papirus, pergament, glinena tablica … Jih že poznate? Nato pa vas bo naučil uporabljati pero ter v eni izmed srednjeveških pisav napisati svoje ime. Na koncu pa boste prejeli še uporabno darilo.

Grajski kaligraf Miro Knez ima na področju poučevanja kaligrafskih pisav več kot petnajst let izkušenj. Pri svojem dolgoletnem kaligrafskem delu je sodeloval s številnimi šolami, zgodovinskimi arhivi, delovnimi organizacijami, protokoli, muzeji itd.


INFORMACIJE O USTVARJALNI DELAVNICI

Zbirno mesto
most pred glavnim vhodom
Lokacija Zmajev brlog
Primerno za OŠ II. triada, OŠ III. triada, SŠ
Trajanje 90 minut
Cena 200,00 EUR/delavnico*
Doplačilo za  povratno vozovnico za vzpenjačo 1,50 EUR/osebo*

 

GRAD NA OBISKU

Trajanje 90 minut
Cena, informacije in prijava 01/ 232 99 94 ali virtualni-grad@ljubljanskigrad.si


*Maksimalno število oseb je 25.

Veselimo se vašega klica

Za dodatne informacije, ponudbe in rezervacije nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo pomagali.

Virtualni grad

01 232 99 94

041 732 654

virtualni-grad@ljubljanskigrad.si

TU SEM, TUUU!

TU SEM, TUUU!

Vam je moj, pardon, naš grad všeč? Potem le pridite spoznati še mene. Najdete me v Grajski trgovini pod Grajsko kavarno.

Spoznaj Friderika, grajsko podgano!