Na Ljubljanskem gradu smo leto 2018 tematsko posvetili zmaju – bajeslovnemu bitju in enemu izmed najbolj prepoznavnih simbolov tako mesta Ljubljane kot tudi našega gradu.

 

Čeprav nihče ne ve, od kod so zmaji in kako dolgo so že del našega sveta, nekaj zagotovo drži: na svetu so že veliko dlje kot mogočen Ljubljanski grad. Morda so celo starejši od samega Grajskega griča …

Po vsem svetu so z zmaji povezane različne zgodbe in legende, ki še dandanes burijo človeško domišljijo. Ponekod veljajo za strašne in uničujoče pošasti, drugod slovijo kot mogočni varuhi zakladov, največjih skrivnosti sveta in modrosti življenja. V Evropi – in pri tem tudi Slovenija ni izjema – imajo zmaji predvsem negativno konotacijo. Le kdo ne pozna zgodbe o pogumnem vitezu, ki se v hudem boju spopade s krvoločnim zmajem, in tako odreši mesto pred nepridipravom?! Eno izmed takšnih mogočnih zverin naj bi na Grajskem griču porazil pogumni vitez Jurij. Odtlej in še dandanes – tako pravi izročilo – ta strašni zmaj trdno spi pod grajsko kapelico, ki so jo meščani zgradili in posvetili v čast pogumnemu junaku. Pa vendar je zmaj, kot smo že omenili, hkrati simbol naše prestolnice, njegova zgodba pa je tesno prepletena tudi z grajskimi zidovi. Kaj torej v resnici simbolizira?

Lahko zmaje res delimo le na hudobne in dobre ali pa je njihova simbolika veliko bogatejša in večplastna?

Letos smo na gradu pripravili zanimive, poučne in zabavne vsebine za vse generacije, prek katerih bomo skupaj odkrivali odgovore na številna vprašanja, ki se porajajo tako o ljubljanskem zmaju kot o njegovih bližnjih in daljnih sorodnikih po svetu, vse tja do dežele vzhajajočega sonca.