Na vsebino
Vodeni ogled s kustosinjo in avtorico razstave

Plečnik nad mestom - vodeni ogled

22. jun ob 18:00, Ljubljanski grad

Že imate svojo vstopnico?

Kupite vstopnico kar na spletu, na vznožju vzpenjače ali na grajski blaganji.

Že imate svojo vstopnico?

Kupite vstopnico kar na spletu, na vznožju vzpenjače ali na grajski blaganji.

(S Plečnikovo hišo smo sklenili sodelovanje v času razstave Plečnik nad mestom. Za obiskovalce z vstopnico iz Plečnikove hiše nudimo 10% popust za Vodeni ogled s kustosinjo in avtorico razstave.)

Strokovno vodstvo s kustosinjo razstave Ano Porok in z avtorico razstave Nino Bricelj, namenjeno najširši javnosti, bo podrobneje osvetlilo različna Plečnikova prizadevanja za preureditev grajskega kompleksa.

V svojih vizionarskih načrtih je arhitekt Plečnik veliko razmišljal o Ljubljani in njeni najvišji točki – o gradu nad mestom. Prav v grajskem kompleksu je videl »mestno krono«, zato mu je želel dati monumentalno obliko in nov namen. Slovenska akropola, kot je poimenoval svoj prvi načrt iz let 1931-32, bi služila kot muzejski in kulturni prostor, po drugem načrtu iz leta 1947 pa bi s svojo monumentalno osemkotno obliko predstavljal slovenski parlament. Navkljub majhnim možnostim za uresničitev je dal prosto pot svoji domišljiji in idejam. Mojstrsko je prenovil srednjeveško utrdbo Šance, ki je dandanes prijetno sprehajališče in predstavlja enega redkih uresničenih načrtov na Grajskem griču.

Ana Porok je diplomirala na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani leta 2001. Med letoma 2002 in 2011 je bila zaposlena v Arhitekturnem muzeju Ljubljana kot kustosinja Plečnikove zbirke, od leta 2011 je zaposlena v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane kot kustosinja za arhitekturo in oblikovanje. Ukvarja se predvsem z urejanjem, dokumentiranjem in pridobivanjem gradiva o življenju in delu arhitekta Jožeta Plečnika. Z različnimi strokovnjaki je sodelovala pri vseh pomembnih razstavah o Plečniku, ki so bile v novem tisočletju: Jože Plečnik in Ljubljana (Jože Plečnik und Ljubljana), Gradec 2003; Jože Plečnik, Krakov 2006; Plečnik Project, Bruselj 2008. Leta 2015 je pripravila stalno razstavo Plečnik v Plečnikovi hiši, za katero je s sodelavci prejela Valvasorjevo nagrado. Sodeluje pri različnih projektih predstavitve in popularizacije Plečnikove dediščine, raziskuje izbrane Plečnikove arhitekturne projekte, posebej jo zanima dokumentiranje gradiva v zasebnih zbirkah.

Nina Bricelj je diplomirala na Oddelku za umetnostno zgodovino ter na Oddelku za slavistiko iz ruskega jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Študij umetnostne zgodovine je avgusta 2015 zaključila z odlično diplomsko nalogo z naslovom Plečnikovi uresničeni in neuresničeni načrti na Grajskem griču, ki predstavlja pomemben prispevek k razvoju umetnostnozgodovinske stroke in prinaša številna nova spoznanja o Plečnikovem arhitekturnem ustvarjanju. Poleg prevajanja ter poučevanja ruskega jezika in literature se še naprej intenzivno ukvarja z raziskovanjem Plečnikove dediščine.

Cena vstopnice:

  • odrasli: 5,00 EUR
  • dijaki, študenti, upokojenci, skupine nad 15 oseb: 4,00 EUR

 

Zbirno mesto: Info center na Grajskem dvorišču

Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si.  

Strokovni vodeni ogledi s kustosinjo in avtorico razstave bodo izvedeni v slovenskem jeziku.

Za obisk priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo; z nakupom vstopnice si zagotovite znižano ceno povratne vozovnice.

Vstopnice

Odrasli 5.00 €
Dijaki, študenti, upokojenci 4.00 €
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.