Na vsebino

Grajska podgana Ljubljanska

Friderik je grajska zaporniška podgana. Čeprav si deli ime s cesarjem Friderikom III Habsburškim, ki je postavil utrdbo na Grajskem griču, tu prebiva veliko dlje. Pozna vse grajske skrivnosti in vsak grajski kamen. Če ga srečate, vam lahko pove marsikatero zanimivo zgodbo, ali da idejo za simpatično darilo iz Grajske trgovine.

Motiv Friderika, grajske podgane s svinčnikom v roki

ŽIVJO!
JAZ SEM FRIDERIK

Pravzaprav sem Friderik Prvi, ker sem pač vedno prvi. Prvi sem bil v bojnih vrstah proti grajskim napadalcem. V času Napoleona sem se prvi v Ljubljani naučil francoskega poljubljanja. Dobro sem se razumel s cesarjem Friderikom III.  Ko so bile na gradu še ječe, sem živel tam, saj je bila tam najboljša družba. Strašno sem užival v prigodah Erazma Predjamskega, zgodbah Ivana Cankarja … Jaz pa sem njim pripovedoval o vsem, kar sem slišal med potepi po grajskih sobanah in pod mizami grajskih pojedin. Bi jih radi izvedeli tudi vi?
Pridite me obiskat!

Friderikova nova slikanica
Friderikova nova slikanica

Friderikova nova slikanica

V slikanici so zbrane tri zgodbe iz različnih časovnih obdobij, v njih pa je glavni junak naš Friderik.

PREBERI VEČ

Grajska trgovina

Pod grajsko kavarno, tik za vhodom na grad, vas na policah konceptualne trgovinice čaka veliko Friderikovih domislic. Vsako darilce oziroma spominek je unikaten izdelek. Kakovostno in simpatično oblikovani izdelki imajo Friderikov grajski značaj ter so delo slovenskih proizvajalcev. Poleg priložnosti za zabaven nakup pa vas tam tudi čaka info center. 

Najslavnejši prebivalec gradu tudi kot maskota

Ker je Friderik tako majhen in hiter, ga obiskovalci Gradu pogosto ne opazijo. Zato ga je občasno mogoče videti nekoliko večjega – kot novo grajsko maskoto. Ob različnih dogodkih, praznovanjih otroških rojstnih dni, promocijah … se na dveh nogah sprehaja in razveseljuje otroke, hudomušno pomaha malo večjim, prav vsem pa izreka prisrčno dobrodošlico na Ljubljanskem gradu.

Friderik, grajska podgana kot maskota na Grajskem dvorišču. Foto: arhiv LG
Najslavnejši prebivalec gradu tudi kot maskota

Top 5 Friderikovih idej

Emajlirana skodelica

Friderik skrbi tudi za vaš najljubši napitek. Emajliran lonček vas bo popeljal v otroštvo.

Grajsko vino

Kakovostno belo in rdeče vino iz Grajskega vinograda letnik 2020.

Knjiga Jedi časov - časi jedi

Vstopite v časovni stroj in odpotujte skozi šest prelomnih obdobij, ki so zaznamovala zgodovino Ljubljanskega gradu in razvoj našega mesta, tokrat na področju kulinarike.

Nakupovalna vrečka

Ravno prav velika in ravno prav zabavna vreča iz organskega bombaža. Nosite jo lahko v roki ali čez ramo.

Balzam za ustnice

Friderik rad razvaja vse okoli sebe. Obožuje naravne sestavine lokalnega porekla, zdrave izdelke in mehke ustnice.

Friderik, glavni junak lutkovne predstave
Friderik, glavni junak lutkovne predstave

Friderik, glavni junak lutkovne predstave

Predstava, nastala po prigodah, opisanih v slikanici Friderik, grajska podgana, otroke popelje v skrivnostni svet Ljubljanskega gradu. Friderik predstavi zgodovino gradu in mesta, pomembne dogodke, ki so se pripetili, in pomembne osebnosti, povezane z zgodovino gradu. In vse to na igriv in zabaven način namiznega lutkovnega gledališča. Predstava domuje v Grajskem gledališču, lahko pa pridemo tudi v goste v vaš vrtec, šolo … Friderik vas pričakuje.

Friderik in grajska skrivnost …

… je naslov družinskega vodnika, ki ga prejmete brezplačno ob nakupu družinske vstopnice. V njem Friderik vodi otroke po učni poti ter razkriva skrivnosti in zanimivosti gradu. Otroci se pri tem srečajo s šestimi Friderikovimi izzivi, in če jih uspešno rešijo, jim Friderik zaupa največjo grajsko skrivnost, ki jo čuvajo mogočni zidovi. Čas je za nepozabno pustolovščino!

ogled gradu za družine
Friderik in grajska skrivnost …
Friderik in grajska skrivnost …

Odpiralni časi

Več TUKAJ.

Kontakt

Grajska trgovina

041 352 160

grajska-trgovina@ljubljanskigrad.si

foto

SLEDI FRIDERIKOVIM DOGODIVŠČINAM NA DRUŽBENIH OMREŽJIH

SOME IKONE 80px 3  SOME IKONE 80px 4  SOME IKONE 80px 06 7

VODENI OGLED RAZKRIJE VEČ!

VODENI OGLED RAZKRIJE VEČ!

Na gradu je toliko čudovitih reči, ki bi vam jih rad pokazal. Žal vas osebno ne morem peljati okrog, toda naši vodniki vas bodo z veseljem. Fino se boste imeli.

Spoznaj Friderika, grajsko podgano!