Grajska podgana Ljubljanska

Friderik je grajska zaporniška podgana. Čeprav si deli ime s cesarjem Friderikom III Habsburškim, ki je postavil utrdbo na Grajskem griču, tu prebiva veliko dlje. Pozna vse grajske skrivnosti in vsak grajski kamen. Če ga srečate, vam lahko pove marsikatero zanimivo zgodbo, ali da idejo za simpatično darilo iz Grajske trgovine.

ŽIVJO!<br> JAZ SEM FRIDERIK

ŽIVJO!
JAZ SEM FRIDERIK

Pravzaprav sem Friderik Prvi, ker sem pač vedno prvi. Prvi sem bil v bojnih vrstah proti grajskim napadalcem. V času Napoleona sem se prvi v Ljubljani naučil francoskega poljubljanja. Dobro sem se razumel s cesarjem Friderikom III.  Ko so bile na gradu še ječe, sem živel tam, saj je bila tam najboljša družba. Strašno sem užival v prigodah Erazma Predjamskega, zgodbah Ivana Cankarja… Jaz pa sem njim pripovedoval o vsem, kar sem slišal med potepi po grajskih sobanah in pod mizami grajskih pojedin. Bi jih radi izvedeli tudi vi?
Pridite me obiskat!

Grajska trgovina

Pod grajsko kavarno, tik za vhodom na grad, vas na policah konceptualne trgovinice čaka veliko Friderikovih domislic. Vsako darilce oziroma spominek je unikaten izdelek. Kakovostno in simpatično oblikovani izdelki imajo Frideriov grajski značaj ter so delo slovenskih proizvajalcev. Poleg priložnosti za zabaven nakup pa vas tam tudi čaka info center. 

Friderik Quote SLO

Najslavnejši prebivalec gradu tudi kot maskota

Ker je Friderik tako majhen in hiter, ga obiskovalci Gradu pogosto ne opazijo. Zato ga je občasno mogoče videti nekoliko večjega – kot novo grajsko maskoto. Ob različnih dogodkih, praznovanjih otroških rojstnih dni, promocijah … se na dveh nogah sprehaja in razveseljuje otroke, hudomušno pomaha malo večjim, prav vsem pa izreka prisrčno dobrodošlico na Ljubljanskem gradu.

Najslavnejši prebivalec gradu tudi kot maskota
Najslavnejši prebivalec gradu tudi kot maskota

Top 6 Friderikovih idej

Torba
Torba

Bombažna torba, ki nadomesti nadležno plastiko. Super se znajde v trgovini ali na tržnici, pa tudi v mestu na kavi.

Kapa
Kapa

Kapa z motivom Friderika je modni dodatek, ki vam ga bodo zavidali. Pristoji mladim in starejšim, zato je morda namenjena prav vam.

Dežnik
Dežnik

Vedno je pametno imeti pri roki oblikovalsko simpatičen dežnik, ki vas bo obranil pred dežjem, lahko pa vas zaščiti tudi pred soncem.

Slikanica
Slikanica

Friderik je postal tako slaven, da je dobil knjigo svojih pravljic. Njegove prigode in spomini zabavajo tako male kot velike bralce.

Otroška majica
Otroška majica

Majica iz 100% bombaža v kateri bo podmladek imel za sopotnika navihanega pripovedovalca grajske zgodovine.

Moška majica
Moška majica

Friderik je dobra družba, zato ga je fino nositi na majici. Izdelana je iz 100% bombaža in se super obnese tudi v vročini.

*Fotografije so simbolične.

Odpiralni časi

VSAK DAN
10.00–20.00

Kontakt Kontakt

Grajska trgovina

041 352 160

grajska-trgovina@ljubljanskigrad.si

VODENI OGLED RAZKRIJE VEČ!

VODENI OGLED RAZKRIJE VEČ!

Na gradu je toliko čudovitih reči, ki bi vam jih rad pokazal. Žal vas osebno ne morem peljati okrog, toda naši vodniki vas bodo z veseljem. Fino se boste imeli.

Spoznaj Friderika, grajsko podgano!