Na vsebino

Doživetja

Izberi doživetje

Več filtrovzapri

Posebna doživetja

Časovni stroj

Zgodovina gradu je pestra in osupljiva. Grad je skozi stoletja igral pomembno vlogo in ostal mestni simbol. Bi radi izvedeli več, toda niste navdušeni nad običajnimi ogledi? Predlagamo vam nekaj čisto drugačnega, kar vam bo odprlo povsem novo doživetje zgodovine. Vstopite v grajski časovni stroj in se pustite odpeljati nekam daleč v preteklost!

Več

Posebna doživetja

Grajski pobeg

Ste za izvirno grajsko pustolovščino? Odlična priložnost za malo drugačno druženje s prijatelji ali sodelavci v slikovitem okolju Ljubljanskega gradu. Podajte se na misijo reševanja slavnega zmaja – z nekaj znanja, sreče in ukane ga boste zagotovo našli. Zabavno bo!

Več

Posebna doživetja

Mestni oddih med grajskimi zidovi in trtami

Tridnevno romantično doživetje

Več

Ogledi

Avdiovodenje

Podajte se na samostojno raziskovanje Ljubljanskega gradu in s pomočjo avdiovodnika spoznajte bogato grajsko preteklost.

Več

Posebna doživetja

Piknik med Grajskimi trtami

Na sončni strani Grajskega griča se razprostira Grajski vinograd, posebnost naše prestolnice. Mehke zelenice med več kot tisoč trsi, odmaknjene od mestnega vrveža, vabijo k odkrivanju posebnega kulinarično-vinskega doživetja. Na poti do vinograda in nazaj pa bo čas, da izveste še kaj zanimivega o bogati grajski preteklosti in umetnosti našega največjega arhitekta Jožeta Plečnika.

Več

Za družine

Ogledi

Friderik in grajska skrivnost

Ljubljanski grad je poln skrivnih kotičkov, ki jih lahko odkrijejo samo iznajdljivi otroci. Torej vsi otroci! Odpravite se na družinsko raziskovanje gradu s pomočjo družinskega vodnika po Ljubljanskem gradu. Čakajo vas številne zgodbe, skrivnosti in šest izzivov. Če jih uspešno rešite, vam Friderik na koncu zaupa največjo grajsko skrivnost. Prava mini pustolovščina, ki jo boste dolgo pomnili!

Več

Posebna doživetja

Friderik in lov na zaporniško številko

Igriv družinski izlet v zeleni oazi nad mestom, ki ponuja priložnost za raziskovanje Ljubljanskega gradu in Grajskega griča skozi Friderikove naloge in izzive. Vrečo na hrbet in podajte se na nepozabno doživetje! Ugotovite zaporniško številko Erazma Predjamskega ter si prislužite Friderikovo nagrado!

Več

Posebna doživetja

Večerja v Grajskem vinogradu

Ste za nepozabno kulinarično doživetje v naravi? Prepustite se vrhunskim gastronomskim užitkom z Michelinovo zvezdico nagrajenega chefa Igorja Jagodica v čarobnem Grajskem vinogradu.

Več

Posebna doživetja

Kulinarični časovni stroj

Potujte skozi čas – od Emone do mestnega simbola – in okusite hrano svojih prednikov. Naj vas prevzamejo zgodbe grajskih osebnosti, ob tem pa uživajte v edinstveni kulinarični izkušnji šesthodnega reprezentativnega menija jedi iz posameznih obdobij v sodobni preobleki grajskih kuharskih chefov. Vstopite v Kulinarični časovni stroj in okusite grajsko zgodovino!

Več

Posebna doživetja

Modrosti o grajski trti in vinu

Ste ljubitelj vina, grajske zgodovine in sprehodov v naravi nad mestom? Potem je interaktivni sprehod z mobilno aplikacijo po Grajskem griču kot nalašč za vas. Podajte se na grajsko pot trte in vina ter poskušajte razkriti vinske modrosti, ki jih varuje mojster Urban, skrbnik grajskega vina. Na koncu sprehoda pa vas čaka kozarec izbranega slovenskega vina ali soka. Na zdravje!

Več

Posebna doživetja

Izza grajskih rešetk

V ječe, celice in samice Ljubljanskega gradu so od nekdaj zapirali različne prestopnike. Načini kaznovanja so bili različni, toda izkušnja je bila za vse zagotovo mračna. Spoznajte temno, mistično stran zgodovine Ljubljanskega gradu. Odpotujte v grajske ječe preteklosti. Si upate?

Več

Ogledi

Klasični vodeni ogledi

Po gradu je prijetno pohajkovati kar tako, za nosom. Toda nekatere zanimivosti in prostore lahko obiščete le, če se pridružite našim vodenim ogledom. Izkušeni vodniki vam bodo razkrili nekatere skrivne kotičke in vam osvetlili (temne) zgodovinske podrobnosti gradu. Vredno je prisluhniti zgodbam izza grajskega obzidja, ki še danes burijo domišljijo.

Več

Za gibalno ovirane

Ogledi

Ogledi za gibalno ovirane osebe

Ker je Ljubljanski grad srednjeveška trdnjava, ima zelo razgiban teren, zato ni povsod primeren za dostop gibalno oviranim. Za najboljšo izkušnjo Ljubljanskega gradu smo pripravili poseben vodeni ogled. Pridružite se nam pri raziskovanju najlepših kotičkov gradu znotraj in zunaj obzidja.

Več

Ogledi, Stalne postavitve

Lutkovni muzej

Lutke imamo vsi radi, saj nam prinašajo toliko veselja in zabave. Na Ljubljanskem gradu si lahko ogledate zelo zanimiv Lutkovni muzej, kjer vas bo pozdravilo veliko prijateljev z odrskih desk. Posebno doživetje za otroke in otroke po duši bo popestrilo vaš obisk gradu in vam odprlo nove domišljijske svetove.

Več

Ogledi, Stalne postavitve

Slovenska zgodovina

Vabljeni, da se sprehodite po pestri preteklosti našega glavnega mesta in države. Ko želite bistvo slovenske in ljubljanske zgodovine doživeti na enem mestu, pridite na grad in obiščite stalno razstavo Slovenska zgodovina. Izvedeli boste, kdo, kako in kdaj je sooblikoval našo zgodovino do današnjega dne. Podajte se na popotovanje v preteklost, zagotovo vas bo na njem čakalo tudi veliko presenečenj.

Več

Stalne postavitve

Virtualni grad

Ljubljanski grad se je skozi obdobja spreminjal, razvijal in lepšal svojo podobo. Preden se podate na Razgledni stolp, naredite še postanek tik pod njim in s pomočjo sodobno zasnovanega 4D-doživetja preverite, kako pestra je bila preteklost gradu.

Udobno se namestite, dvanajstminutno virtualno potovanje skozi čas se bo kmalu začelo!

Več

Ostalo

Razgledni stolp in stolp piskačev

Z višine se vidi dlje. Če se povzpnete na grad po razgled, potem boste zagotovo najlepšega doživeli z Razglednega stolpa, ki je hkrati najvišja točka v mestu. Uživajte v pogledu na Ljubljano s čudovito kuliso Kamniško-Savinjskih Alp.

Več

Stalne postavitve

Kaznilnica

Ljubljanski grad je danes prostor, namenjen kulturi, zabavi in gastronomskim užitkom. Toda ni bilo vedno tako. Temna plat zgodovine gradu se še vedno skriva v prostorih, kjer so bile včasih kaznilnice. Vas zanima, kaj se je tam dogajalo in zakaj so ljudje pristali tam? Oglejte si stalno razstavo Kaznilnica, ki vam bo razkrila delček grajske realnosti 19. stoletja.

Več

Stalne postavitve

Grajsko orožje

Srednjeveški grad, zgrajen na strateško izpostavljeni vzpetini nad Ljubljano, je dolga stoletja varoval mesto in pokrajino pod seboj. To pomeni, da je za njegovim obzidjem domovala velika orožarna, ki je vsebovala vse za obrambo dežele. Vas zanima, kako je bilo videti srednjeveško orožje?

Več

Ostalo

Stenske poslikave

Vas zanima, kako so videti izvirne stenske poslikave iz Stanovske dvorane? Oglejte si fragmente stenskih poslikav in si ustvarite si predstavo o tem, kako je bil v obdobju baroka poslikan prostor.

Več