Na vsebino

Lutkovni muzej

Lutke imamo vsi radi, saj nam prinašajo toliko veselja in zabave. Na Ljubljanskem gradu si lahko ogledate zelo zanimiv Lutkovni muzej, kjer vas bo pozdravilo veliko prijateljev z odrskih desk. Posebno doživetje za otroke in otroke po duši bo popestrilo vaš obisk gradu in vam odprlo nove domišljijske svetove.

Kaj lahko pričakujete?

Lutkarstvo je pomemben del naše kulturne dediščine in slovenske kulture nasploh. V poklon našim velikim lutkarskim umetnikom in imenitni, več kot stoletje dolgi tradiciji smo konec maja 2015 odprli prvi lutkovni muzej pri nas. Gre za večplasten projekt, ki poleg razstave slovenskih lutk vzpostavlja tudi sistemsko skrb za področje slovenske lutkovne dediščine. Za obiskovalce najzanimivejša sta stalna razstava nad Stanovsko dvorano Ljubljanskega gradu, kjer so prostor dobili veliki lutkovni umetniki in njihovi junaki in na kateri bodo spoznali najpomembnejše mejnike slovenske lutkovne zgodovine, različne lutkovne tehnike, po ogledu pa se bodo lahko tudi sami preizkusili v lutkarskih veščinah, ter Grajsko gledališče, v katerem se uprizarjajo lutkotečne, po izvirniku obnovljene lutkovne predstave. Do obeh lokacij s Krekovega trga vzdolž vzpenjače vodi tudi Lutkovna pot – umetniška postavitev z mehanično vodenimi lutkovnimi instalacijami, ki simbolno povezuje obe sodelujoči instituciji (Lutkovno gledališče Ljubljana in Ljubljanski grad). Razstavo tako povezuje z gledališko stroko ter vabi k obisku Lutkovnega muzeja, ki nagovarja široko ciljno publiko, poživlja kulturno ponudbo v prestolnici, z izobraževalno-izkustvenimi vsebinami pa vpliva tudi na razvoj kulturnega turizma. Razstavo si je mogoče ogledati tudi s pomočjo sistema avdiovodenja po Ljubljanskem gradu.


Vodeni ogled Lutkovnega muzeja

V sklopu Lutkovnega muzeja ponujamo tri pedagoške programe za predšolske otroke, šolsko mladino in obiskovalce, ki bi želeli izvedeti več o stoletni zgodovini slovenskega lutkarstva ter pobliže spoznati muzej, v katerem hranimo del te bogate kulturne in materialne dediščine.

Na voljo je tudi klasični vodeni ogled po razstavi, ki je mogoč po najavi. Če je skupina večja, priporočamo kombinacijo s kakšnim drugim programom iz naše ponudbe.

INFORMACIJE

Cenik
Ostale možnosti grajskih vstopnic si lahko ogledate tukaj.
Urnik Vse dni v letu po predhodnem dogovoru.
Trajanje 60 minut
Izhodišče most pred glavnim vhodom
Jeziki slovenščina, angleščina oz. po dogovoru

Potek ogleda

Začnete ga lahko na Krekovem trgu, od koder se do gradu peš povzpnete po Lutkovni poti: umetniška postavitev z mehanično vodenimi lutkovnimi instalacijami, ki simbolno povezuje Lutkovno gledališče Ljubljana in Ljubljanski grad. Na gradu si lahko – samostojno ali z avdiovodenjem – ogledate stalno razstavo nad Stanovsko dvorano in se tudi sami preizkusite v lutkarstvu.

Razstavo si lahko ogledate samostojno ali z avdiovodenjem. Za skupine (tudi šolske) se lahko dogovorimo za vodeni ogled.

 

 

Vstopnice

Vodeni ogledi Lutkovnega muzeja so po predhodni najavi mogoči vse dni v letu. Potrebna je predhodna rezervacija termina na enega izmed spodnjih kontaktov. Rezervacije sprejemamo najmanj pet delovnih dni pred želenim terminom.

 

Dijaki, študentje, upokojenci 30,00 € (na skupino)
Doplačilo k osnovni vstopnici za vodeni ogled po Lutkovnem muzeju VSTOPNICA
Odrasli 35,00 € (na skupino)

Odpiralni časi

Več TUKAJ.

Veselimo se vašega klica
Virtualni grad

01 232 99 94

041 732 654

virtualni-grad@ljubljanskigrad.si

ŽE IMATE SPOMINKE?

ŽE IMATE SPOMINKE?

Takega z mojo podobo najbrž še ne. Lepi in grajsko razkošni so! Praktična darila in privlačni spominki vas čakajo v Grajski trgovini.

Spoznaj Friderika, grajsko podgano!