Šole in vrtci

Mogočni grajski zidovi že od nekdaj burijo našo domišljijo. Med njimi so se spletle številne zgodbe in legende ter se globoko zasidrale v naši zavesti. Da ta bogata snovna in nesnovna dediščina ne bi utonila v pozabo, iz leta v leto pripravljamo nove raznolike vsebine, ki so zanimive tako za vrtčevske kot tudi osnovno- in srednješolske skupine. Zunaj učilnic gre znanje hitreje v nadobudne glave.

V šolskem letu 2020/2021 smo pripravili zanimive pedagoške programe. Nekateri so vam morda že poznani, dodali pa smo tudi nekaj novih doživljajskih programov, ki vas bodo zagotovo navdušili. Nekaj novega čaka tako najmlajše kot tudi osnovno- in srednješolce. Veselimo se vašega obiska, da se skupaj podamo na raziskovanje skrivnosti za grajskimi zidovi, nekaj nadvse mikavnih projektov pa se bo odvilo tudi v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem in legendarnim Hostlom Celica.

BROŠURA PEDAGOŠKIH PROGRAMOV 2020/2021 (PDF)

Izberi program

Iskanje zmajevega zaklada

Legende pravijo, da zmajeva družina domuje na Ljubljanskem gradu. Grajski zmajček Franci je eden tistih zmajev, ki se obiskovalcev veseli, jim rad pomaga in pušča sledi, da bi radovednežem pomagal pri raziskovanju grajske zgodovine.

Več Več

Friderik Prvi – pregnana podgana in njena ukana

Na Ljubljanskem gradu prebiva podgana, ki sliši na ime Friderik Prvi. Najpogosteje ga najdemo v grajski ječi, kjer so mu jetniki zaupali prenekatero zgodbo.

Več Več

Oprodova preizkušnja v grajskem gozdu

Oproda Ernest si srčno želi postati vitez. Preden ga bodo slavnostno povzdignili v viteza, mora tako kot vsi tudi on uspešno prestati viteški preizkus znanja, spretnosti in iznajdljivosti.

Več Več

Zavozlanke – lutkovna detektivka

Ponoči so Ljubljanski grad obiskali nepridipravi in iz Lutkovnega muzeja odnesli več dragocenosti, zato smo na gradu izdali razglas: »Potrebujemo pogumne pomočnike pri iskanju lutk in razpletanju napete lutkovne detektivke!«

Več Več

Zmaj z Ljubljanskega gradu

Zmaji se pojavljajo v različnih kulturah po svetu, zmaj pa je tudi simbol Ljubljane in Ljubljanskega gradu, zato si zasluži, da ga otroci pobližje spoznajo.

Več Več

LUTKO∙tech – spoznajmo lutkovne tehnike

Lutkovni muzej hrani najstarejše slovenske lutke. So vse enake? Kako z njimi ravnamo, kako jih poimenujemo in kako oživljamo?

Več Več

Skrivnostni svet zmajev

Nihče ne ve, kako dolgo so zmaji že del našega sveta in od kod so prišli, vendar nekaj zagotovo drži: na svetu so že veliko dlje, kot stoji mogočen Ljubljanski grad, in kdo ve, morda so celo še starejši od samega Grajskega griča.

Več Več

Zmajelovščina

Zmajelovščina in Skrivnostni svet zmajev Ob ogledu predstave Zmajelovščina vam priporočamo, da se udeležite tudi interaktivnega vodenega ogleda Skrivnostni svet zmajev.

Več Več

Pobeg viteza Erazma

Po pripovedi ene izmed legend je znamenitega viteza Erazma Predjamskega usoda pripeljala tudi na Ljubljanski grad. V tukajšnjo plemiško ječo ga je dal zapreti sam cesar, saj naj bi Erazem v napadu besa ubil poveljnika cesarske vojske.

Več Več

Pridruži se Zmajski druščini

Zmajska druščina je družba zaščitnikov Ljubljanskega gradu. Njena naloga je ubraniti grajske zgodbe pred pozabo in ga tako zaščititi. In kako postati član te spoštovane druščine?

Več Več

Po sledeh izgubljenega simbola

Zmajska druščina je družba zaščitnikov Ljubljanskega gradu. Njena naloga je ubraniti grajske zgodbe pred pozabo in ga tako zaščititi. In kako postati član te spoštovane druščine?

Več Več

Zavzemimo trdnjavo!

Ker je bil Ljubljanski grad zgrajen, da bi varoval mesto pred sovražniki, najdemo na njem še danes veliko elementov, namenjenih obrambi te trdnjave.

Več Več

Viteška šola

Vitezi so bili pogumni srednjeveški bojevniki, živeli so pustolovsko in razburljivo življenje. Pred sovražniki so neustrašno branili ozemlje svojega gospodarja, se zavzemali za šibke in nemočne ter neutrudno preganjali hudodelce.

Več Več

Po poteh cesarja Friderika III. Habsburškega

Cesar Friderik III. Habsburški je bil leta 1440 izvoljen za nemškega kralja, leta 1452 pa je postal cesar Svetega rimskega cesarstva. Bil je zadnji cesar, ki ga je okronal papež, in prvi Habsburžan na tem položaju.

Več Več

Časovni stroj – od Emone do mestnega simbola

»Časovni stroj« udeležence na vodenem ogledu popelje skozi šest prelomnih obdobij, ki so zaznamovala zgodovino Ljubljanskega gradu in razvoj našega mesta.

Več Več

Izza grajskih rešetk – o zgodovini kaznovanja na Ljubljanskem gradu

Na doživljajskem vodenem ogledu »Izza grajskih rešetk« uvodoma prisluhnemo kaznjencu, ki je ujetništvo na gradu preživljal v 19. stoletju, v času kaznilnice, nato pa skočimo še dlje v preteklost in občutimo sramoto, ki je doletela Ljubljančanko pred skoraj pol tisočletja.

Več Več

Pot na Šance in arhitekt Jože Plečnik

Arhitekt Jože Plečnik je tudi za Ljubljanski grad izdelal številne načrte prenove. Med njimi je treba izpostaviti predvsem njegov neuresničeni projekt slovenske akropole, ki naj bi postala simbol vsega naroda.

Več Več

Lutkologija – po dolgem in počez o lutkovni umetnosti

Kdo pravi, da so lutke le za otroke? Lutkovna umetnost je prava znanost in resna umetnost, ki ima pri nas več kot stoletno tradicijo. Lutkarstvo se vseskozi prepleta z glasbo, literaturo, slikarstvom, kiparstvom, zgodovino … in tako ustvarja prave celostne umetnine.

Več Več

Razstava Slovenska zgodovina

Območje današnje Slovenije ima bogato zgodovino, saj najstarejši in redki sledovi človeške navzočnosti na njem segajo okoli 200.000 let v preteklost.

Več Več

Umetniška svoboda

Avtonomni kulturni center Metelkova mesto velja za enega najbolj barvitih kotičkov Ljubljane, vendar njegova zgodovina ni bila vedno prijazna.

Več Več