Na vsebino

Šole in vrtci

Mogočni grajski zidovi že od nekdaj burijo našo domišljijo. Med njimi so se spletle številne zgodbe in legende ter se globoko zasidrale v naši zavesti. Da ta bogata snovna in nesnovna dediščina ne bi utonila v pozabo, iz leta v leto pripravljamo nove raznolike vsebine, ki so zanimive tako za vrtčevske kot tudi osnovno- in srednješolske skupine. Zunaj učilnic gre znanje hitreje v nadobudne glave.

V šolskem letu 2023/2024 smo pripravili zanimive pedagoške programe. Nekateri so vam morda že poznani, dodali pa smo tudi enega novega: doživljajski vodeni ogled Le vkup, le vkup uboga gmajna!, na katerem bomo skupaj spoznavali življenje kmetov v srednjem veku, iskali razloge, zakaj so potekali boji za staro pravdo, ter odkrivali, ali premorete dovolj uporniškega duha, da boste kos prav posebnemu izzivu, ki smo ga pripravili za vas.

BROŠURA PEDAGOŠKIH PROGRAMOV 2023/2024 (PDF)

Veselimo se vašega obiska, da se skupaj podamo na raziskovanje skrivnosti za grajskimi zidovi in na Grajskem griču, nekaj nadvse mikavnih projektov pa se bo odvilo tudi v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Ljubljana in legendarnim Hostlom Celica.

Izberi program

NOVO! Le vkup, le vkup uboga gmajna!

DOŽIVLJAJSKI VODENI OGLED

Kmetje so bili najštevilčnejši sloj tridelne srednjeveške družbe, hkrati pa so imeli najmanj privilegijev. Bili so skoraj povsem odvisni od zemljiških gospodov. Na prehodu iz 15. v 16. stoletje so se življenjske razmere za kmete vedno bolj zaostrovale, kar je botrovalo k vedno večjemu nezadovoljstvu, ki je sčasoma preraslo v številne kmečke upore.

Več

Friderik, povej mi zgodbo!

LUTKOVNO-PRIPOVEDOVALSKA PREDSTAVA

Friderik je grajska podgana, ki na Ljubljanskem gradu živi že vse svoje življenje, zato ni čudno, da pozna sleherno zgodbo, ki se je pripetila za grajskimi zidovi. Poleg zgodb obožuje vse, kar diši po jedači. Prav njegov dober nos za tovrstne reči je botroval srečanju s popotnikom Žigom, ki poleg obiskovanja tujih krajev rad prisluhne zgodbam, še posebno če te pripovedujejo o hrani.

Več

Grajski chef

DOŽIVLJAJSKA KULINARIČNA DELAVNICA

V številnih grajskih zgodbah nastopajo mogočni cesarji, pogumni vitezi, lepe princese in strašni zmaji … Le redki pa poznajo nič manj zanimive in razburljive skrivnosti srednjeveških kuhinj. Številnih jedi, ki jih imamo danes na jedilniku, takrat še niso poznali. Uživali pa so tudi nenavadne jedi, kakršnih danes ne poznamo več. Bi si tudi vi želeli stopiti v čevlje grajskega chefa in se preizkusiti v pripravi srednjeveških receptov?

Več

Friderik in lov na zaporniško številko

ŠPORTNO-KULTURNI DAN

Igriv šolski izlet v zeleni oazi nad mestom, ki ponuja priložnost za raziskovanje Ljubljanskega gradu in Grajskega griča skozi Friderikove naloge in izzive.

Več

Friderik in lov na zaporniško številko

ŠPORTNI DAN

Igriv šolski izlet v zeleni oazi nad mestom, ki ponuja priložnost za raziskovanje Ljubljanskega gradu in Grajskega griča skozi Friderikove naloge in izzive.

Več

Friderik, grajska podgana

LUTKOVNA PREDSTAVA

Friderik ni običajna podgana, ena od mnogih, ki prebivajo na Ljubljanskem gradu, ampak je pravi gospod in grajska legenda. Na gradu živi že stotine let, pozna vse skrivne prehode in ječe, videl je vse, kar se je na gradu dogajalo. Kličejo ga Friderik Prvi, ker je pri vsem prvi.

Več

Viteška šola

USTVARJALNA DELAVNICA

Vitezi so bili pogumni srednjeveški bojevniki, živeli so pustolovsko in razburljivo življenje. Pred sovražniki so neustrašno branili ozemlje svojega gospodarja, se zavzemali za šibke in nemočne ter neutrudno preganjali hudodelce.

Več

Iskanje zmajevega zaklada

VODENI OGLED

Legende pravijo, da zmajeva družina domuje na Ljubljanskem gradu. Grajski zmajček Franci je eden tistih zmajev, ki se obiskovalcev veseli, jim rad pomaga in pušča sledi, da bi radovednežem pomagal pri raziskovanju grajske zgodovine.

Več

Zmaj z Ljubljanskega gradu

USTVARJALNA DELAVNICA

Zmaji se pojavljajo v različnih kulturah po svetu, zmaj pa je tudi simbol Ljubljane in Ljubljanskega gradu, zato si zasluži, da ga otroci pobližje spoznajo.

Več

Zavozlanke – lutkovna detektivka

VODENI OGLED

Ponoči so Ljubljanski grad obiskali nepridipravi in iz Lutkovnega muzeja odnesli več dragocenosti, zato smo na gradu izdali razglas: »Potrebujemo pogumne pomočnike pri iskanju lutk in razpletanju napete lutkovne detektivke!«

Več

LUTKO∙tech – spoznajmo lutkovne tehnike

VODENI OGLED

Lutkovni muzej hrani najstarejše slovenske lutke. So vse enake? Kako z njimi ravnamo, kako jih poimenujemo in kako oživljamo?

Več

Pobeg viteza Erazma

VODENI OGLED

Po pripovedi ene izmed legend je znamenitega viteza Erazma Predjamskega usoda pripeljala tudi na Ljubljanski grad. V tukajšnjo plemiško ječo ga je dal zapreti sam cesar, saj naj bi Erazem v napadu besa ubil poveljnika cesarske vojske.

Več

Po poteh cesarja Friderika III. Habsburškega

VODENI OGLED

Cesar Friderik III. Habsburški je bil leta 1440 izvoljen za nemškega kralja, leta 1452 pa je postal cesar Svetega rimskega cesarstva. Bil je zadnji cesar, ki ga je okronal papež, in prvi Habsburžan na tem položaju.

Več

Časovni stroj – od Emone do mestnega simbola

VODENI OGLED

»Časovni stroj« udeležence na vodenem ogledu popelje skozi šest prelomnih obdobij, ki so zaznamovala zgodovino Ljubljanskega gradu in razvoj našega mesta.

Več

Izza grajskih rešetk – o zgodovini kaznovanja na Ljubljanskem gradu

VODENI OGLED

Na doživljajskem vodenem ogledu »Izza grajskih rešetk« uvodoma prisluhnemo kaznjencu, ki je ujetništvo na gradu preživljal v 19. stoletju, v času kaznilnice, nato pa skočimo še dlje v preteklost in občutimo sramoto, ki je doletela Ljubljančanko pred skoraj pol tisočletja.

Več

Pot na Šance in arhitekt Jože Plečnik

VODENI OGLED

Arhitekt Jože Plečnik je tudi za Ljubljanski grad izdelal številne načrte prenove. Med njimi je treba izpostaviti predvsem njegov neuresničeni projekt slovenske akropole, ki naj bi postala simbol vsega naroda.

Več

Lutkologija – po dolgem in počez o lutkovni umetnosti

VODENI OGLED

Kdo pravi, da so lutke le za otroke? Lutkovna umetnost je prava znanost in resna umetnost, ki ima pri nas več kot stoletno tradicijo. Lutkarstvo se vseskozi prepleta z glasbo, literaturo, slikarstvom, kiparstvom, zgodovino … in tako ustvarja prave celostne umetnine.

Več

Razstava Slovenska zgodovina

VODENI OGLED

Območje današnje Slovenije ima bogato zgodovino, saj najstarejši in redki sledovi človeške navzočnosti na njem segajo okoli 200.000 let v preteklost.

Več

Umetniška svoboda

VODENI OGLED

Avtonomni kulturni center Metelkova mesto velja za enega najbolj barvitih kotičkov Ljubljane, vendar njegova zgodovina ni bila vedno prijazna.

Več

70 let skrivnosti

VODENI OGLED LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA LJUBLJANA IN LUTKOVNEGA MUZEJA

Lutkovno gledališče je praznovalo že 70 - letnico svojega delovanja. Za nami je prvih 70 let predstav, pravljic, spominov in skrivnosti, ki bi jih radi delili z vami.

Več