Na vsebino

Odkrijte radosti grajskega življenja

Gradovi so ponavadi imeli najlepše razgledne točke in tudi Ljubljanski grad jo ima. Grajske kleti in shrambe so bile vedno polne najbolj izbranih dobrot in grajske dvorane so bile oder najboljših umetnikov svojega časa. Tudi zdaj je enako. Pa vendar je ena velika razlika. Dandanes smo na gradu dobrodošli vsi, ki cenimo zgodovino, umetnost in radosti dobrega.

Zidovi, ki pripovedujejo

Zidovi, ki pripovedujejo

Žlahtnost srednjeveške arhitekture si nad Ljubljano podaja roko z umetnostjo arhitekture sodobnega časa. Prenovljene sobane in dvorane čuvajo zgodbe preteklosti in gostijo nove. Grajska ječa šepeta svoje temačne skrivnosti in razgledni stolp odpira edinstven pogled na obzorje

Razišči grajske prostore

GRAJSKI GRIČ

Grič, poln doživetij

Na vrhu mesta so raztresene številne čudovite stvari. Okoli obzidja našega gradu se razprostira nov svet, odmaknjen od mestnega vrveža. Odkrijte številne arhitekturne in zgodovinske spomenike na Grajskem griču do katerih vas bodo pripeljale prijetne sprehajalne poti.

Odkrij lepote griča
Grič, poln doživetij
Grič, poln doživetij
Vsak kotiček je svoj svet
Vsak kotiček je svoj svet

ZANIMIVOSTI

Vsak kotiček je svoj svet

Na grad se lahko povzpnete vsak dan in vedno boste odkrili nekaj novega. Morda vas preseneti delček poslikave na steni, knjiga v bralnem kotičku, prve grozdne jagode na grajski trti ali vam melodiija piskačev ta dan zazveni drugače.

Odkrij grajske zanimivosti
Grajsko dvorišče iz Erazmovega stolpa. Foto: Miha Mally
Mmmm, kako slastno diši
Mmmm, kako slastno diši

KULINARIKA

Mmmm, kako slastno diši

Grajskih izzivov za brbončice je mnogo. Zadovoljno se nasmehnejo tako ljubitelji tradicionalnih slovenskih jedi kot tudi raziskovalci okusov. Vedno znova pa imajo izgovor, da se vrnejo, vsi sladkosnedi ali zgolj ljubitelji dobre kave.

Razvajaj svoje brbončice

VINO IN TRTA

Na zdravje!

Na gradu spoštujemo in cenimo kulturo žlahtne kapljice. Ponosno negujemo starodavno trto, skrbno vzgajamo grajski vinograd, ki si ga delimo z ljubitelji dobrega vina ter pazimo, da so v naših kleteh izbrane steklenice najboljšega. Vabljeni, da v naši vinski kleti nazdravite z vrhunskimi vini.

Spoznaj vinsko zgodbo
Na zdravje!
Na zdravje!

JAZZ CLUB

Petek zvečer zveni dobro

Ko se v mestu prižgejo luči in se prebudijo zvezde, je čas za dobro živo glasbo. Na gradu se boste lahko družili ob jazzu in ob najrazličnejših jazzu sorodnih ritmih in zvrsteh, kot so blues, rock, latin, funk in soul.

Začuti moč glasbe
Petek zvečer zveni dobro
Petek zvečer zveni dobro
Moč bogate preteklosti
Moč bogate preteklosti

ZGODOVINA GRADU

Moč bogate preteklosti

Grajski grič in Ljubljanski grad sta imela pestro in včasih burno preteklost. Bili so lepi časi, kdaj pa kdaj težki in naporni, toda za ljubitelje zgodovine zelo zanimivi. Spoznajte, kako je grad živel in preživel nemirna stoletja.

Spremljaj grad skozi čas

OBNOVA GRADU

Grad skozi čas

Ljubljanski grad se je skozi stoletja spreminjal, spreminjala se je tudi namembnost gradu, zagotovo pa je in bo ostal simbol slovenske prestolnice.

Preberi več
Grad skozi čas
Grad skozi čas
STOP! NEKAJ JE TREBA POJESTI!

STOP! NEKAJ JE TREBA POJESTI!

Ko boste načrtovali obisk gradu, upoštevajte tudi svoj želodec. To si vendar zasluži! Peljite ga v Gostilno na Gradu, v restavracijo Strelec na kosilo ali večerjo ali pa v Grajsko vinoteko na prigrizek.

Spoznaj Friderika, grajsko podgano!