Na vsebino

Grajski grič

Nešteto je razlogov za kratek vzpon na Grajski grič. Pobegnite od mestnega vrveža v objem košatih dreves, kjer boste za trenutek pozabili, da ste v mestu. Privoščite si dolge sprehode po poteh, ki skrivajo številne zgodovinske in arhitekturne znamenitosti in razkrivajo čudovite razglede. Spoznajte, zakaj je Grajski grič že dolgo prostor navdiha številnim umetnikom in ustvarjalcem.

Plečnikove Šance

V tridesetih letih 20. stoletja je arhitekt Jože Plečnik vodil preureditev ruševin nekdanje mestne bastije (utrdbe). Iz ostankov nekdanje utrdbe je ustvaril priljubljeno sprehajališče v prijetni senci krošenj dreves in atraktivnimi pogledi na mesto. Šance so bile nazadnje celostno prenovljene v letu 2018.

Plečnikove Šance. Foto: Primož Korošec

Vodnjak s pohodnim gonilnim kolesom

Vodnjak v Grajskem parku v neposredni bližini gradu je bil po vsej verjetnosti zgrajen v času rimske Emone. V srednjem veku je bil zaradi bližine trdnjave zasut, ponovno odkrit in očiščen pa je bil v začetku 19. stoletja. Takrat so mu za potrebe dviganja vode dodali leseno pohodno gonilno kolo, v katerega sta vstopala po dva kaznjenca in ga premikala s svojo težo. Kolo se je ohranilo do danes, zaradi česar ga štejemo med evropske vrhunce tehniške dediščine. Jašek vodnjaka je danes globok približno 60 metrov.

Pogled na Ljubljano iz Grajskega drevoreda. Foto: Jernej PogačnikSpomenik kmečkim uporom

Južno od gradu, na utrjeni razgledni terasi pod Lipnikom je bila leta 1974, ob 500. obletnici kmečkih uporov na Slovenskem, postavljena 5 metrov visoka bronasta skulptura upornikov s kmečkim orodjem. Spomenik je delo kiparja Stojana Batiča, nizek kamnit podstavek s posvetilom pa je načrtoval arhitekt Vladimir Braco Mušič.

Spomenik kmečkim uporom v Grajskem parku. Foto: Miha Mally

Kapelica Marije Svete Božje Matere

Kapelico, posvečeno Sveti Božji Materi Mariji, lahko obiščete na sprehodu v gozdičku Regalijev gaj, ki je poimenovan po ljubljanskem obrtniku Jožefu Regaliju. Leta 1916 jo je tam dal postaviti major Karl vitez plemeniti Kern, poveljnik karantenske postaje, ki je v času prve svetovne vojne delovala na Ljubljanskem gradu. Ob svojem obisku Ljubljane, 2. junija 1917, je kapelico v spremstvu majorja Kerna obiskala tudi cesarica Cita (žena zadnjega avstro-ogrskega cesarja Karla I.)

Grajski drevored

Sprehodite se po grajskem drevoredu divjega kostanja, ki povezuje Ljubljanski grad s Šancami. Drevored je leta 1905 zasadil tedanji mestni vrtnar češkega rodu Vaclav Hejnic (1864–1929). V čast prihoda avstrijskega cesarja ga je za prenovo parka najela deželna vlada Kranjske. Drevored poteka po trasi nekdanjega mestnega obrambnega obzidja.

Pogled na Grajski drevored iz smeri gradu. Foto: Primož Korošec

Orlov vrh

Do Orlovega vrha lahko pridete po kratkem sprehodu od Ljubljanskega gradu proti jugovzhodnem delu Grajskega griča. Vrh je ime dobil po dr. Jožetu Orlu, ljubljanskemu podžupanu in posestniku iz sredine 19. stoletja, ki je tudi na Grajskem griču imel nekaj zemlje. Orlov vrh s Šancami in gradom povezuje več urejenih pešpoti.

Grajski vinograd

Le deset minut hoda od gradu, na južnem pobočju Grajskega griča pod Orlovim vrhom od leta 2016, ko je Ljubljana nosila naziv »zelena prestolnica Evrope«, v Grajskem vinogradu raste 1050 trt, 500 bele sorte belpin, ki je na podlagi križanja beline in pinota slovenski sinonim za chardonnay, in 550 trt rdeče sorte rdečegrajca; ime je prevod prvotnega poimenovanja sorte rotburger, ki se je leta 1975 preimenoval v zweigelt.

 

slika vinograd
ŽE IMATE SPOMINKE?

ŽE IMATE SPOMINKE?

Takega z mojo podobo najbrž še ne. Lepi in grajsko razkošni so! Praktična darila in privlačni spominki vas čakajo v Grajski trgovini.

Spoznaj Friderika, grajsko podgano!