Na vsebino

Poti na grad

Hitro in udobno s tirno vzpenjačo? Peš po starodavnih ali novejših sprehajalnih poteh, ki vodijo z Vodnikovega, s Starega ali z Mestnega trga? Morda s kolesom? Do vznožja grajskega hriba pa z avtobusom Ljubljanskega potniškega prometa. Da bo odločitev lažja, vam predstavljamo različne možnosti dostopa na Grajski hrib.

Shema poti

Tirna vzpenjača

Najudobnejša in najslikovitejša pot na Ljubljanski grad je vožnja s tirno vzpenjačo. Od avtobusnega postajališča do vzpenjače vas loči le nekaj korakov. Sprehodite se mimo Lutkovnega gledališča na Krekovem trgu in že boste na spodnji postaji tirne vzpenjače. Od tod do gradu vas čaka kratka, a slikovita vožnja, polna osupljivih razgledov.

Najbližja avtobusna postaja: Krekov trg, Zmajski most
Linije LPP: 2, 13, 20 (načrtovanje poti z LPP)

Turističen vlakec Urban

Električni vlakec Urban v Ljubljani ponuja privlačno turistično krožno pot, ki povezuje glavne mestne znamenitosti od Mestne hiše do Ljubljanskega gradu, Špico z izhodiščem za Botanični vrt, Trnovski pristan, Plečnikovo hišo v Krakovem, rimski zid, Križanke, prenovljeno Slovensko cesto, Kongresni trg, Parlament in Prešernovo cesto.

Vozni red in dodatne informacije lahko dobite na tej povezavi.

Pešpoti

1. Po Študentovski poti

Sprehodite se do osrednje ljubljanske tržnice na Vodnikovem trgu, tam pa zavijte v Študentovsko ulico, ki se vzpenja proti Grajskemu griču. Od tod do gradu imate približno 10 minut prijetnega sprehoda, med katerim lahko s ptičje perspektive občudujete ulice, hiše in trge Stare Ljubljane.

Najbližja avtobusna postaja: Krekov trg, Zmajski most
Linije LPP: 2, 13, 20 (načrtovanje poti z LPP)

2. Po ulici Reber

Od avtobusnega postajališča na Gornjem trgu krenite v smeri Starega trga in prečkajte Levstikov trg. Po 150 metrih zavijte v ozko ulico Reber, ki se med hišami stopničasto vzpenja proti gradu. Po naslednjih 150 metrih zavijte na levo na Mačjo stezo, po kateri boste v nekaj minutah dosegli obzidje Ljubljanskega gradu.

Najbližja avtobusna postaja: Gornji trg
Linije LPP: 2, 3, 3B, 3G, 11, 27 (načrtovanje poti z LPP)

3. Po Ulici na grad

Od avtobusnega postajališča na Gornjem trgu se odpravite čez Levstikov trg do Rožne ulice, od tod pa mimo cerkve sv. Florijana naravnost proti Ulici na grad. Po 100 metrih zavijte desno na Osojno pot ali Osojno stezo, od tod pa vas čaka le še 10 minut zmerne hoje v senci dreves do grajskega vhoda.

Najbližja avtobusna postaja: Gornji trg
Linije LPP: 2, 3, 3B, 3G, 11, 27 (načrtovanje poti z LPP)

4. Po Lutkarski poti

Od avtobusnega postajališča se odpravite mimo Lutkovnega gledališča po stopnicah Lutkarske poti in mimo hiše na Stolbi. Od tod do grajskega dvorišča vas loči 10 minut hoje po gozdni poti.

Najbližja avtobusna postaja: Krekov trg, Zmajski most
Linije LPP: 2, 13, 20 (načrtovanje poti z LPP)

Kolo

V skladu z geslom Zdrav duh v zdravem telesu se lahko na Ljubljanski grad odpravite tudi s kolesom. Pripeljite se po Streliški ulici ter zavijte navkreber po Cesti slovenskih kmečkih uporov. Od tod do grajskega vhoda vas čaka kilometer vožnje po asfaltirani cesti, med katero se boste dvignili za približno 70 metrov.

Vožnja s kolesi po Grajskem dvorišču ni dovoljena. Svoje kolo lahko priklenete na stojalo pred grajskim vhodom.

Če nimate svojega kolesa, si ga v Ljubljani lahko izposodite prek samopostrežnega sistema izposoje koles BicikeLJ ali projekta Ljubljansko kolo.

Dostop za gibalno ovirane

Posamezniki

Na Ljubljanski grad se lahko povzpnete s tirno vzpenjačo ali pridete s svojim prevozom. Gibalno ovirane osebe imajo dostop do naslednjih objektov oziroma prostorov:

• tirna vzpenjača in glavni vhod v Ljubljanski grad,
• Info center,
• grajsko dvorišče z maketo,
• objekt M – dostopna sta dva nivoja: Grajska kavarna in del Skalne dvorane do toaletnih prostorov;
• Peterokotni stolp,
• Palacij in Stanovska dvorana (v času prireditev),
• stalna razstava Slovenska zgodovina – zgornji nivo,
• gostilna Na gradu (v delu pod arkadami),
• restavracija Strelec
• Grajska trgovina.

Skupine (po najavi)

Po predhodni najavi si lahko skupine do 8 oseb grad ogledajo s prilagojenim vodenim ogledom za gibalno ovirane.

Pokukajte na police

Pokukajte na police

Po ogledu ječ in odkrivanju vseh temačnih skrivnosti življenja za rešetkami je čas, da si privoščite kaj veselega, recimo nakupovanje v grajski trgovinici.

Spoznaj Friderika, grajsko podgano!