Na vsebino

Obnova in revitalizacija gradu

Grad nekoč in danes. Podajte se na zanimivo pot razvoja in obnove Ljubljanskega gradu, po kateri vas bo popeljala fotografska razstava. Skozi stoletja je zgodovina spisala prav posebno zgodbo, ki je vodila do podobe gradu, kakršno poznamo danes.

Kaj lahko pričakujete?

Najstarejša poselitev Grajskega griča sega v 12. st. p. n. š., ko so takratni prebivalci tam zgradili utrjeno naselbino – gradišče. Redke arheološke najdbe – predmeti iz rimske dobe (1. st.–4. st. n. š.) napeljujejo na ugotovitev, da je bil Grajski grič poseljen tudi v tistem času.

Verjetno so tam prvi leseni grad postavili že v 11. stoletju. Od 12. stoletja je bil sedež fevdalnega gospostva koroških vojvod Spanheimov. Ko je v 13. stoletju naselbina pod gradom dobila mestne pravice, je na Grajskem griču nastala prva zidana utrdba, ki je bila z mestom povezana z obzidjem.

Današnjo podobo je grad dobil že v času vojvode in poznejšega cesarja Friderika III. Habsburškega, v 15. stoletju. Takrat je bila utrdba na novo pozidana v večjem obsegu, notranji dvoriščni trakti pa so bili postopoma dozidani v 16. in 17. stoletju. V tem času je imel grad vlogo trdnjave, bil pa je tudi sedež kranjskih deželnih glavarjev.

V 18. stoletju je grad izgubil svojo prvotno namembnost, pojavile so se ideje o rušitvi. V času Ilirskih provinc (1809–1813) so ga zasedli francoski vojaki. Sledilo je kaznilniško obdobje v 19. stoletju, od začetka do sredine 20. stoletja pa so bili grajski prostori spremenjeni v stanovanja za socialno ogrožene meščane.

Podoba prvotnega gradu je bila velikokrat spremenjena z neštetimi prezidavami. Mesto je grad od države odkupilo leta 1905, vendar večjih vlaganj v obnovo ni zmoglo. To se je zgodilo šele sredi 20. stoletja, ko so se, da bi se ohranil ta večstoletni mestni simbol, začele priprave na njegovo temeljito prenovo. Stekel je postopek javnega natečaja za pridobitev najustreznejših rešitev ponovne oživitve gradu.

Obnova je potekala v treh stopnjah – raziskave, revitalizacija in obnova. Od vsega začetka so bili v izvedbo projekta obnove vključeni strokovnjaki Mestnega muzeja Ljubljana in Zavoda za varovanje kulturne dediščine Slovenije, saj je bilo eno glavnih vodil strokovne javnosti in tudi meščanov, da prvotna podoba gradu ostane kar najbolj nespremenjene. Za projektanta je bil izbran Arhitekturni biro Ambient.

Pogled na Razgledni stolp z Gostilno na gradu na levi strani, pred in po obnovi gradu. Foto: arhiv LG

Potek ogleda

Fotografsko razstavo si lahko ogledate v Lapidariju nad zgornjo postajo tirne vzpenjače. Morda si jo lahko ogledate pred obiskom gradu in še enkrat po njej. Tako boste razlike, ki so ob prenovi nastale, še lažje opazili in primerjali.

Odpiralni časi

Več TUKAJ.

Veselimo se vašega klica

Virtualni grad

01 232 99 94

041 732 654

virtualni-grad@ljubljanskigrad.si

ZAVIJTE ŠE V GRAJSKO TRGOVINO!

ZAVIJTE ŠE V GRAJSKO TRGOVINO!

Zakaj? Ker sem tam jaz, Friderik. In darila z mojo krasno podobo. Vem, luštkan sem, zelo sem luštkan. Ob izhodu pokukajte desno od glavnih vrat in me obiščite.

Spoznaj Friderika, grajsko podgano!