Na vsebino

Kaznilnica

Ljubljanski grad je danes prostor, namenjen kulturi, zabavi in gastronomskim užitkom. Toda ni bilo vedno tako. Temna plat zgodovine gradu se še vedno skriva v prostorih, kjer so bile včasih kaznilnice. Vas zanima, kaj se je tam dogajalo in zakaj so ljudje pristali tam? Oglejte si stalno razstavo Kaznilnica, ki vam bo razkrila delček grajske realnosti 19. stoletja.

Kaj lahko pričakujete?

Razstava je na ogled v prenovljenih prostorih kaznilniških samic pod dvorano Palacij. Postavitev temelji na kombinaciji prezentirane stavbne dediščine samic, ki so bile zgrajene v drugi kaznilniški fazi (1868–1895), in vsebinah, ki pojasnjujejo vlogo celotnega gradu v 19. in v začetku 20. stoletja.

Potek ogleda

Prostori že sami po sebi učinkujejo utesnjeno, z razstavljenim originalnim stavbnim pohištvom v prvi samici (vrata in rešetke) pa nakazujejo obseg kaznilnice tudi v drugih grajskih prostorih. Druga in tretja samica sta namenjeni kronološki predstavitvi kaznilniških faz z arhivskim gradivom in originalnimi predmeti ene od delavnic, v kateri so kaznjenci izdelovali koščene gumbe. Predmete so odkrili pri arheoloških raziskavah na Ljubljanskem gradu. V četrti samici so kaznjenci prikazani z navidezno resničnostjo (hologramom), ki jo spremlja generirani zvok. Pogled k zaporniku v samico skozi manjšo odprtino na vratih in imena zapornikov obiskovalcu približajo resnične ljudi in njihove zgodbe.

Odpiralni časi

Več TUKAJ.

Veselimo se vašega klica

Virtualni grad

01 232 99 94

041 732 654

virtualni-grad@ljubljanskigrad.si

ZAVIJTE ŠE V GRAJSKO TRGOVINO!

ZAVIJTE ŠE V GRAJSKO TRGOVINO!

Zakaj? Ker sem tam jaz, Friderik. In darila z mojo krasno podobo. Vem, luštkan sem, zelo sem luštkan. Ob izhodu pokukajte desno od glavnih vrat in me obiščite.

Spoznaj Friderika, grajsko podgano!