Na vsebino

Grajski december

Najlepši pogled na praznično okrašeno prestolnico se ponuja z vrha mesta. Ljubljanskemu gradu, odetemu v decembrske barve, praznični utrip dajejo raznovrstni dogodki, jaslice, božična sveta maša ter grajski praznični sejem na dvorišču, ki vabi s skrbno izbrano ponudbo pijač, toplih napitkov ter kulinaričnih dobrot in Friderikovo praznično linijo izdelkov iz Grajske trgovine. Decembrski utrip nad mestom je nekaj posebnega, vredno ga je doživeti in ujeti v objektiv fotokotičkov, nas označiti in uporabiti ključnik #grajskidecember.

Dogodki

Ali je kaj lepšega kot praznično vzdušje z ogledom lutkovne predstave, ki ji sledi obisk dedka Mraza? Ali pa razveseliti svoje najbližje z Unicefovo punčko iz cunj z dobrodelne razstave v Peterokotnem stolpu? V grajski kapeli, ki zaradi svojih poslikav sodi med evropske bisere, so v prazničnem času na ogled jaslice z lesenimi figurami v naravni velikosti, na božični večer pa v njej zadonijo božične pesmi in pospremijo sveto mašo. Vabimo vas k obisku teh in preostalih dogodkov grajskega decembra.

Razno

Grajski praznični sejem

od 25. nov 2022 do 08. jan 2023, od 12:00 do 19:00 , Grajsko dvorišče, Ljubljanski grad

Več

Razno

Jaslice

od 25. nov 2022 do 02. feb 2023, od 10:00 do 19:00 , Kapela Sv. Jurija, Ljubljanski grad

Več

Za otroke

Friderik, grajska podgana in pozdrav dedka Mraza

10. dec ob 17:00 , Hribarjeva dvorana, Ljubljanski grad

Več

Za otroke

Friderik, grajska podgana in pozdrav dedka Mraza

11. dec ob 10:30 , Hribarjeva dvorana, Ljubljanski grad

Več

Razstave

UNICEF-ove Punčke iz cunj

od 15. dec do 29. dec 2022, od 10:00 do 19:00 , Peterokotni stolp, Ljubljanski grad

Več

Za otroke

Friderik, grajska podgana in pozdrav dedka Mraza

17. dec ob 17:00 , Hribarjeva dvorana, Ljubljanski grad

Več

Za otroke

Friderik, grajska podgana in pozdrav dedka Mraza

18. dec ob 10:30 , Hribarjeva dvorana, Ljubljanski grad

Več

Razno

Božična sveta maša

24. dec ob 22:00 , Grajska kapela, Ljubljanski grad

Več

Še več grajskih doživetij

Obisk praznično okrašenega gradu je tudi priložnost za spoznavanje grajske zgodovine na nekoliko drugačen način. Ste za izvirno grajsko pustolovščino ali se raje podate na samostojno raziskovanje gradu s pomočjo avdiovodnika? Posebno doživetje za otroke po duši je obisk Lutkovnega muzeja. Ob tem pa še vzpon na Razgledni stolp, ki ponuja najlepši pogled na praznično okrašeno prestolnico. To je le nekaj namigov, celoten nabor grajskih doživetij pa najdete tukaj.

Doživetja

foto stolp

Diši po praznikih

Privoščite si skodelico omamno dišeče kave ali vroče čokolade, nazdravite novemu letu s penino izbranih slovenskih proizvajalcev in se prepustite kulinaričnemu razvajanju grajskih chefov. Vonj in okus praznikov lahko doživite na grajskem prazničnem sejmu ali v prijetnih ambientih grajskih gostinskih lokalov.Grajska kavarna in Gostilna na Gradu

Grajska kavarna in Gostilna na Gradu

Jezerškovi so že dolga leta zavezani tradiciji. Tako je tudi na Ljubljanskem gradu, kjer vabijo na stojnico, v Grajsko kavarno in Gostilno na Gradu. V prazničnem času se prepustite razvajanju z omamno dišečo kavo ali vročo čokolado, s kuhanim vinom ali z vročim ginom … To je le nekaj napitkov, ki vas bodo ogreli v mrzlih dneh prazničnega decembra. Zraven pa se prileže kaj sladkega izpod rok Jezerškovih slaščičarskih mojstrov.

V Gostilni na Gradu je vsak dan na sporedu novo kulinarično doživetje, tako bo seveda tudi v prazničnih dneh. Okusite tipične slovenske jedi v sodobni izvedbi, ki jih posebej za vas ustvarjajo kuharski mojstri pod taktirko kuharskega mojstra Luke Jezerška in chefa Sebastjana Elbla.

Grajska vinoteka

Grajska vinoteka

Grad in vino – v sožitju že stoletja. Grajski so vselej pili dobro, izbrano, izborno. Le zakaj bi bili gostje Ljubljanskega gradu izjema? Tako je tudi na stojnici grajske vinoteke, na terasi s pogledom na prestolnico ali kar v sami vinoteki. Kje je lepše nazdraviti praznikom kot na strehi Ljubljane z izborom penin slovenskih vinarjev, zraven pa tudi kaj malega prigrizniti?!


Restavracija Strelec

Restavracija Strelec

Še več kulinaričnega razvajanja pa boste doživeli v elegantnem in izvirnem ambientu srednjeveškega stolpa – v restavraciji Strelec. Prepustite se užitkom ob jedeh chefa Igorja Jagodica, ki je letošnji dobitnik prestižne nagrade v kulinariki – Michelinove zvezdice. Privoščite si druženje preteklosti s sedanjostjo tudi na kulinaričnem področju.

Naš ljubek in dobrodušen grajski kronist Friderik, ki že več kot petsto let domuje na Ljubljanskem gradu, se je pražnje odel! Na stojnici je pripravil praznično linijo izdelkov in vam takole svetuje: »Razveselite svoje najdražje z okusnimi čokoladnimi lizikami, grajskimi piškoti in medom, odrasli pa si lahko privoščite grajsko vino ali kakšno slovensko žganico, saj so vendar prazniki. Pozimi se najraje zavijem v topel šal, si nadenem kapo in smuknem v svoje božične nogavičke; vse to sem pripravil tudi za vas. Da pa se boste med prazniki res lahko razvajali, je tu še knjiga z recepti grajskih jedi. Tako, še moj obesek za na smrečico – in prazniki se lahko začnejo!«

SPLETNA TRGOVINA FRIDERIK
obdarovanje šestkotnik
obdarovanje šestkotnik

Če pa želite z Ljubljanskega gradu odnesti prav poseben spomin na vaš obisk, se ustavite v grajski trgovini in spoznajte novo linijo grajskih daril. Očarljiva ilustracija odseva prepoznavno podobo mestnega simbola na edinstvenih izdelkih domačih proizvajalcev. Izberite kaj samo zase – in ne pozabite na svoje bližnje …

Za mamo

Emajlirana džezva

Za brata

Copati

Za najboljšo prijateljico

Balzam za ustnice

Za očeta

Grajsko vino (belo ali rdeče)

Slika vmesna

Praktične informacije

ODPIRALNI ČASI
* 31. 12. 2022 se Ljubljanski grad zapira ob 17.00, prav tako grajske vsebine in praznični sejem; ob tej uri bo tudi zadnja vožnja s tirno vzpenjačo.

V primeru slabega vremena gostinsko ponudbo z grajskega prazničnega sejma dobite v Grajski kavarni in Grajski vinoteki, praznično linijo daril pa v grajski trgovini Friderik.

CENIK