Na vsebino

Razgledni stolp in stolp piskačev

Z višine se vidi dlje. Če se povzpnete na grad po razgled, potem boste zagotovo najlepšega doživeli z Razglednega stolpa, ki je hkrati najvišja točka v mestu. Uživajte v pogledu na Ljubljano s čudovito kuliso Kamniško-Savinjskih Alp.

Kaj lahko pričakujete?

Razgledni stolp

Star lesen stolp so med letoma 1845 in 1848 zamenjali z novim, zidanim. Dokončan stolp je imel stanovanje za požarnega čuvaja, ki je s topovskimi streli naznanil, če je v mestu začelo goreti. Današnji razgledni stolp je bil leta 1982 povišan za 1,2 metra, tako da je njegovo očišče na zgornji ploščadi natančno 400 m nad morjem. Leta 2009 so Razgledni stolp znova obnavljali, med drugim je bilo povišano obrambno obzidje na razglednem nivoju. Dandanes stolp nima več požarnovarnostne funkcije, ampak je zelo obiskana razgledna točka.


Stolp piskačev

Prvotni vhod je bil na severni strani deželnoknežjega gradu. Urejen je bil z dvižnim mostom na vhodni strani. Omenjeni vhod so nadzidali v Stolp piskačev (prvič omenjen leta 1544); stal je pred današnjim Razglednim stolpom. Prostor za mestne godce je bil na lesenem hodniku, ki je obkrožal stolp in kjer so vsako dopoldne ob 11. uri trobili s tremi pozavnami in enim kornetom. Kdaj je ta navada zamrla, ni znano, viri jo omenjajo v 16. in 17. stoletju. Mestni godci so bili hkrati tudi čuvaji, ki so skrbeli za požarno varnost mesta. Ob izbruhu požara so podnevi izobesili rdeče blago, ponoči pa svetilko. Stolp piskačev je bil v obdobju Francozov močno poškodovan in dotrajan. Kasneje, leta 1848, so ob stolpu zgradili današnji Razgledni stolp.

Potek ogleda

Na stolp se povzpnete po zavitih kovinskih stopnicah, kjer ste z vsako stopnico bližje najlepšemu pogledu na Ljubljani. Ne pozabite napolniti baterije na telefonu ali s seboj vzeti fotoaparata, saj boste zagotovo za spomin želeli narediti fotografijo (ali pa nešteto njih :)).

Rdeče spiralne stopnice, ki vodijo do vrha Razglednega stolpa. Foto: Primož Korošec

Odpiralni čas

Več TUKAJ.

Kontakt

Info center

01 306 42 93

051 381 690

info-center@ljubljanskigrad.si

PO RAZISKOVANJU LAČNI?

PO RAZISKOVANJU LAČNI?

Z našega gradu res ne smete oditi lačni. Nikar ne hitite, čakata vas dve odlični restavraciji, prijetna Grajska kavarna in Grajska vinoteka. Uh, zdaj sem še jaz postal lačen …

Spoznaj Friderika, grajsko podgano!