Na vsebino

Stenske poslikave

Vas zanima, kako so videti izvirne stenske poslikave iz Stanovske dvorane? Oglejte si fragmente stenskih poslikav in si ustvarite si predstavo o tem, kako je bil v obdobju baroka poslikan prostor.

Kaj lahko pričakujete?

Stenske poslikave sodijo v obdobja baroka. Izvirne fragmente stenskih poslikav iz Stanovske dvorane Ljubljanskega gradu, ki zajemajo poslikave grbov, heraldike, ikonografskih zgodb in figuralnih ter arhitekturnih elementov (bordure, stebri, kapiteli …), so po letu 1980 odpeljali na Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Restavratorski center Slovenije, kjer so jih primerno zaščitili in shranili v depo.

Fragmenti stenskih poslikav so konservatorsko-restavratorsko urejeni, tako da so hrbtišča vseh originalov stanjšana, na novo armirana ter prilepljena na nove, primerne nosilce. Poškodbe na originalni barvni površini so nadomestili z apnenimi kiti, jih barvno približali originalnim tonom (s tehniko črtkanja), kompletne barvne površine pa utrdili ter osvežili s primernim utrjevalcem.

Dokončna konservatorsko-restavratorska dela so potekala med letoma 2009 in 2011 v ateljeju Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Restavratorskega centra Slovenije, pod vodstvom mag. Ljubiše Milića, akademskega slikarja in konservatorja restavratorja, svetovalca.

Potek ogleda

Stenske poslikave si lahko ogledate za Galerijo "S". Poslikave so se ohranile le v fragmentih, zato si lahko vzamete dovolj časa, da jih podrobno preučite in si poskušate predstavljati, kako je bil grad videti nekoč.

Fragmenti stenske poslikave iz Stanovske dvorane. Foto: arhiv LG

Odpiralni časi

Več TUKAJ.

Veselimo se vašega klica

Virtualni grad

01 232 99 94

041 732 654

virtualni-grad@ljubljanskigrad.si

KAJ BODO PA OTROCI POČELI?

KAJ BODO PA OTROCI POČELI?

Uživali! Pripravili smo veliko programov, primernih za najmlajše in malo večje otroke. Pa brez skrbi, tudi jaz bom bdel nad njimi, da bodo varni in zadovoljni.

Spoznaj Friderika, grajsko podgano!