Na vsebino
Pogovorni večer

Pravljica in odrasli

15. okt ob 18:00, Grajsko gledališče, Ljubljanski grad

Že imate svojo vstopnico?

Kupite vstopnico kar na spletu, na vznožju vzpenjače ali na grajski blaganji.

Ljudske pripovedi se dotikajo vprašanj, ki človeka vznemirjajo že od davnine: vprašanj ljubezni in sovraštva, dobrote in hudobije, osamljenosti in sprejetosti, poguma in strahopetnosti, radodarnosti in skoposti, premišljenosti in nepremišljenosti, sreče in nesreče, pameti in neumnosti … Lotevajo se temeljnih vprašanj človeka: kdo smo, od kod prihajamo, kaj potrebujemo za srečo; sprašujejo o smislu in nesmislu. Ker govorijo v simbolnem jeziku, nam v različnih starostnih obdobjih in življenjskih okoliščinah razkrivajo različne pomene. Pripovedovalka Anja Štefan nam bo povedala nekaj ljudskih pravljic za odrasle, Irena Matko Lukan pa bo s psihologinjo dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič, profesorico na Fakulteti za socialno delo, družinsko terapevtko, eno največjih poznavalk psihologije družine pri nas, spregovorila o pomenu in moči ljudskih pripovedi.

Pogovorni večer, vodi: Irena Matko Lukan; pripovedovanje slovenskih pravljic: Anja Štefan; gostja: Gabi Čačinovič Vogrinčič

Anja Štefan je ena prvih profesionalnih pripovedovalk pri nas. Je začetnica in dolgoletna vodja pripovedovalskega festivala Pravljice danes. Zgodbam, ki jih izbira premišljeno in z občutkom, radi prisluhnejo tako otroci kot odrasli. Je avtorica številnih zelo priljubljenih knjig za otroke (Lonček na pike, Bobek in barčica, Melje, melje mlinček, Sto ugank, Svet je kakor ringaraja, Drobtine iz mišje doline itd.). Njene pesmi, pravljice in uganke prebirajo, pojejo, uprizarjajo in ugibajo otroci v vrtcih, šolah, knjižnicah in številnih slovenskih domovih. Pred nekaj leti je objavila tudi dragocen izbor slovenskih ljudskih pripovedi, ki je izšel z naslovom Za devetimi gorami.

Irena Matko Lukan (1962) je urednica otroškega leposlovja pri založbi Mladinska knjiga. Med letoma 1999 in 2013 je bila urednica revij Ciciban in Cicido ter revije Za starše. V okviru uredništva je predavala učiteljicam, vzgojiteljicam o pomenu branja in pripovedovanja. Z Anjo Štefan, pesnico, pisateljico in pripovedovalko, sta predavali staršem, vzgojiteljicam in učiteljicam o kakovostnem leposlovju, ilustraciji ter o pomenu pripovedovanja ljudskih pripovedih. Je stalna strokovna sodelavka revij Cicido in Ciciban; do leta 2017 je bila (so)organizatorka in (so)vodja pripovedovalskega festivala Pravljice danes; v Kinodvoru v okviru Kinobalona vodi pogovore ob filmih ter Filmska srečanja ob kavi.

Dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič (1941) je ena najbolj znanih slovenskih psihologinj in družinskih terapevtk ter dolgoletna profesorica na Fakulteti za socialno delo. Svoje življenje je posvetila raziskovanju družine – družinski terapiji, psihosocialni pomoči družinam, nasilju v družini. Njen čut za sočloveka jo vodi, da se glasno bori za človeško dostojanstvo in socialno pravičnost. Pravi, da je življenje absolutno delo in učenje, s tem da skupaj soustvarjamo odnos, družino, znotraj katere lahko vsak otrok napreduje, če ima podporo in pomoč, če družina vidi svetlikanje v njem, če družino tudi sam soustvarja. Je avtorica ali soavtorica več monografij, učbenikov ter strokovnih člankov in razprav.

Vstopnice

Cena vstopnice:
-    odrasli: 6,00 €
-    dijaki, študentje, upokojenci: 5,00 €

Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si.

Odrasli 6.00 €
dijaki, študentje, upokojenci 5.00 €
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.