Na vsebino
Strokovno predavanje prof. dr. Svetlane Slapšak

Srednjeveška kuhinja

19. apr 2022 ob 17:30, Grajsko gledališče, Ljubljanski grad

Že imate svojo vstopnico?

Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu (informacije: 01 306 42 93), spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si.

Za nakup vstopnic lahko uporabite BON21. Minimalni znesek unovčenja je 20,00 €.

Družbeni položaj in hrana; hrana revežev; hrana na dvoru; hrana na poti; vpliv Bizanca na evropsko hrano; nomadska hrana; cerkev in duhovščina, viri kulinarike; lakota, epidemije.

V srednjeveški kuhinji so izrazite razredne razlike: plemstvo in duhovščina uživata raznoliko hrano z veliko mesa, kmetje in reveži pa poljščine, žitarice in kruh kot univerzalno hrano ter izdelke iz mleka in sadje. Visoko kulinariko v Zahodni Evropi je z začimbami, česnom in sladkarijami obogatila vzhodnjaška kuhinja, ki so jo iz Bizanca pripeljale neveste s svojimi kuharji. Z vojnami in upadi z Vzhoda so prišli novi načini priprave hrane, še posebej mesa. S severa se je razširilo sušenje živil, denimo rib. Srednjeveško obdobje je tudi obdobje epidemij (kuga) in lakote: prvič smo priče državnemu urejanju razdeljevanja hrane. Najbolj prefinjena pa je samostanska hrana, ki je v redovih povezana tudi z zdravilstvom oz. medicino (post, dieta).

O predavateljici:
Svetlana Slapšak je upokojena redna profesorica in nekdanja dekanja ljubljanske podiplomske šole za humanistiko ISH. Doktorirala je iz antičnih študij (lingvistika) v Beogradu; ukvarja se z antiko, predvsem z zgodovino žensk, zgodovinsko antropologijo, balkanologijo. Izdala je več kot sto knjig, nekaj stotin znanstvenih študij in nekaj tisoč esejev. Prevaja iz stare grščine, latinščine, angleščine in v angleščino, francoščino, jezike SBC, slovenščino; bere še pet jezikov. Po upokojitvi objavlja tudi romane, drame, potopise, napisala je tudi operni libreto. Je dobitnica književnih nagrad v Srbiji, Hrvaški in Sloveniji. Objavila je prevod Apicijevih receptov iz latinščine v hrvaščino, knjigo esejev o hrani Leteći pilav v srbščini, knjigo Kuhinja z razgledom in študijo o zelju v slovenščini ter Vukov kuvar v bosanščini.

Ob nakupu vstopnice za katerikoli dogodek iz cikla Jedi časov – časi jedi prejmete 10-odstotni popust ob nakupu:
-    knjige Jedi časov – časi jedi, ki jo je napisal Janez Bogataj, kuharske recepte pa so prispevali Igor Jagodic (Restavracija Strelec in Grajska vinoteka Strelec), Luka Jezeršek in Ana Šušteršič (Gostilna na gradu in Grajska kavarna);
-    kakovostnega rdečega vina rdečegrajc – zweigelt iz Grajskega vinograda.


Vabljeni tudi na naslednji kulinarični dogodek:
-    v torek, 10. 5. 2022, ob 17:30: NA ŽLICO IN NOŽ, humoren pogovorni večer z Boštjanom Gorencem – Pižamo, Anžetom Tomićem in Evo Košak.

Čas trajanja dogodka: 60 min

Za obisk dogodka priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.

Prosimo da spoštujete priporočila NIJZ za preprečevanje širjenja okužb s Covidom-19.

Da ne bi zamudili naslednjega dogodka, vam svetujemo, da se prijavite na e-novice.

Vstopnice

Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu (informacije: 01 306 42 93), spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si.

Za nakup vstopnic lahko uporabite BON21. Minimalni znesek unovčenja je 20,00 €.

7.00 €
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.