Na vsebino
Vodstvo po razstavi Za devetimi gorami

Strokovno vodstvo po razstavi z Anjo Štefan

22. okt ob 18:00, Kazemate, Ljubljanski grad

Že imate svojo vstopnico?

Kupite vstopnico kar na spletu, na vznožju vzpenjače ali na grajski blaganji.

V letu 2020 je osrednja tematska razstava na Ljubljanskem gradu posvečena slovenskemu pripovednemu izročilu. Obiskovalce seznanja z njegovimi temeljnimi vidiki, hkrati pa na različne načine izpostavlja posamezne pripovedi in nas vabi v njihove svetove. Kaj pomeni variantnost? Kakšni vse so obrazi kralja Matjaža? Kakšna je vez med pravljicami in resničnostjo? Kako se je terenskega dela loteval Milko Matičetov? Na ta in druga vprašanja nam bo odgovarjala avtorica razstave mag. Anja Štefan, ki bo vodenje tu in tam prepletla s pripovedovanjem zgodb iz slovenskega izročila.

Anja Štefan je pesnica, pisateljica in pripovedovalka. Magistrirala je iz folkloristike. Je ustanoviteljica slovenskega pripovedovalskega festivala Pravljice danes, ki ga je vodila 20 let. S številnimi nastopi, predavanji, delavnicami in članki je ključno vplivala na razmah sodobne pripovedovalske umetnosti pri nas. Kot raziskovalka pripovednega izročila je skoraj 20 let sodelovala z akad. dr. Milkom Matičetovim – predvsem z željo, da se njegovo terensko gradivo ohrani in objavi. Je avtorica dveh obširnih izborov slovenskih ljudskih pripovedi (Za devetimi gorami in Tristo zajcev) ter mnogih slikaniških objav.

»So pravli, da je bla resnična. Zdaj pa – al je bila al ne, glavno, da je štorja tle.«
Peter Jakelj - Smerinjekov

Zbirno mesto: most pred glavnim vhodom, Ljubljanski grad

Ogled je primeren za odrasle in traja eno uro.

Dogodek je del 23. Pripovedovalskega festivala. Več informacij o festivalu si lahko ogledate tukaj.

Vstopnice

Vstopnica omogoča tudi ogled drugih grajskih vsebin.

Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si 

Odrasli 10.00 €
Dijaki, študenti, upokojenci, skupine nad 15 oseb 7.00 €
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.