Na vsebino
Delavnica izdelovanja velikonočnih pirhov v tehniki batik

Delavnica izdelovanja pirhov

23. mar od 10:00 do 13:00, Zmajev brlog, Ljubljanski grad

Že imate svojo vstopnico?

Kupite vstopnico kar na spletu, na vznožju vzpenjače ali na grajski blagajni.

Jajce simbolizira nastanek sveta, rodovitnost, stvarjenje in življenje v vseh kulturah sveta, obarvano rdeče v krščanstvu simbolizira Kristusovo kri in njegovo vstajenje. Tradicija barvanja jajc v Sloveniji je dolga in pestra, saj ima vsaka pokrajina različne motive in tehnike. Prekmurska velikonočna jajca poznamo po imenu remenke, tipično okraševanje pa je v zahtevni tehniki batik, ki od posameznika terja veliko potrpežljivosti in natančnosti. Trud je vsekakor poplačan, saj je lepoto teh pisanic težko preseči. Da boste svoji družini podarili čisto posebne pirhe, se udeležite delavnice in s pomočjo priznane izdelovalke remenk poskrbite, da bodo odslej vaša velikonočna praznovanja dopolnile čudovito okrašene pisanke.

Tehnika batik je značilna prekmurska tehnika okraševanja velikonočnih jajc. Čeprav jo poznamo od 19. stoletja, se je sčasoma opuščala in skoraj povsem izginila, v zadnjih letih pa se stari načini izdelovanja pirhov spet obujajo in postajajo zelo priljubljeni.
Za delo se uporablja posebna pisalka s kovinskim lijakom, ki se napolni s čebeljim voskom. S pomočjo vročega voska, ki ga segrejemo nad plamenom sveče, se na jajce nariše vzorec. Jajce se nato obarva v hladni barvi, pri čemer povoščen vzorec ostane bel. Ob dodajanju vzorčkov se lahko postopek večkrat ponovi, tako dobimo večbarvni batik.

Eva Tivadar je prejemnica številnih priznanj in nagrad ter sodeluje na številnih razstavah po Sloveniji in tujini. Tehnike batik se je priučila pri svoji babici in se kasneje posvetila rokodelski obrti in poučevanju. Ob koncu devetdesetih let se je udeležila številnih izobraževanj na Madžarskem in v Sloveniji; redno izvaja tudi delavnice, na katerih prenaša znanje na naslednje rodove.

Priznanja in predstavitev:
Certifikat Rokodelstvo Art&Craft, Slovenija, 2004.
Naziv ljudska umetnica domače obrti, Madžarska, 2012.
Stalna razstava pisanic v Galeriji-muzeju Lendava in v Hiši običajev (Hagyományok Háza) v Budimpešti.
Vpis v Register nesnovne kulturne dediščine Republike Slovenije kot nosilka enote za prekmurske remenke, 2014.

Delavnice se lahko udeležijo vsi, ki jih zanima tehnika krašenja pirhov batik. Delavnice se lahko udeležijo tudi otroci starejši od 8 let, vendar do 10. leta starosti samo v spremstvu odrasle osebe, ki se udeležuje tečaja.

Prvi del delavnic zajema krajši teoretični del. Predstavljene bodo vse tradicionalne tehnike izdelovanja prekmurskih pirhov ali remenk. Na delavnici vas bo Eva Tivadar seznanila z osnovami izdelovanja remenk v tehniki batik, spoznali boste potrebne pripomočke ter postopek izdelave. Vsak udeleženec bo izdelal vsaj eno remenko od začetne do končne faze. Tako bo spoznal vsak korak posebej; svoj izdelek bo lahko odnesel domov.

Za dodatne informacije smo vam na voljo po telefonu št.: 031 397 311.
Število mest na delavnici je omejeno.

 

Da ne bi zamudili naslednjega dogodka, vam svetujemo, da se prijavite na e-novice.

Za obisk dogodka priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo. Z nakupom vstopnice si zagotovite znižano ceno povratne vozovnice.

Vstopnice

25.00 €
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.