Na vsebino
Vodeni ogled po avtonomnem kulturnem centru Metelkova Mesto ter hostlu Celica

FESTIVAL BOBRI: Umetniška svoboda

04. apr od 16:00 do 17:00, zbirno mesto: recepcija Hostla Celica (Metelkova 8, 1000 Ljubljana), Ljubljanski grad

Avtonomni kulturni center Metelkova Mesto velja za enega najbolj barvitih kotičkov Ljubljane, vendar njegova zgodovina ni bila vedno prijazna. Skozi zgodovino je bilo območje zaznamovano z izživljanjem nad človeškim telesom, saj je bil prav ta predel mesta namenjen mestnemu morišču, konec 19. stoletja pa so ga zasedle vojaške enote: Ljubljana je dobila vojašnico z zaporom, ki je bila v uporabi vse do leta 1991. Nekdanja vojašnica ima danes popolnoma drugo vlogo in podobo, zasluga za to pa gre vsem umetnikom in aktivistom, ki so z vztrajnostjo, ustvarjalnostjo ter medsebojnim sodelovanjem spremenili vojaške prostore v avtonomno kulturno cono sredi Ljubljane – cono, namenjeno vsem.

V nekdanjih zaporniških prostorih danes domuje Hostel Celica, ki je s svojo izvirno umetniško prenovo ter trajnostno usmerjenostjo pridobil naziv enega izmed najboljših hostlov na svetu, s številnimi kulturnimi dogodki, ki nagovarjajo tako tuje kot domače občinstvo pa ima Hostel Celica pomembno vlogo pri izmenjavi mnenj ter širjenju naših obzorij. Na vodenem ogledu Umetniška svoboda pobliže spoznamo zgodovino ter pomembnost AKC Metelkova Mesto, nato pa se odpravimo v Hostel Celica, kjer bomo videli, kako je umetnost »osvobodila« nekdanji zapor.

Program je namenjen najstnikom od 12. leta dalje in odraslim.

 

Tukaj lahko dostopate do spletne strani festivala Bobri.

bobri logo2

Vstopnice

Število mest je omejeno. PRIJAVE sprejemamo do zapolnitve prostih mest na elektronskem naslovu petra.kucic@ljubljanskigrad.si.

Prost vstop
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.

Festival Bobri

15. edicija Ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri bo potekala med 25. marcem in 15. aprilom 2023.

Prikaži dogodke