Na vsebino
Festival sodobne avtorske in etno glasbe

Godibodi: Marko banda, Vruja

28. maj ob 20:00, Hribarjeva dvorana ali spletni prenos, Ljubljanski grad

Že imate svojo vstopnico?

Cena vstopnice za dogodek v živo ali spletni prenos: 9.00 €

Kupite vstopnico za dogodek v živo kar na spletu, na vznožju vzpenjače ali na grajski blaganji.

Nakup vstopnic za spletni prenos dogodka je možen preko platforme Tretji oder (povezavo najdete na dnu te strani).

*V skladu z vladnim odlokom se kulturnih prireditev lahko udeležijo zgolj osebe, ki imajo dokazilo o negativnem rezultatu testa, prebolelosti ali cepljenju. Natančne pogoje si lahko preberete na tej povezavi. Vzpenjača ni vključena v ceno vstopnice in obratuje do 18:00. Brezplačno parkiranje bo možno ob cesti Slovenskih kmečkih uporov na dan koncerta od 19:00 do 23:00. Info center obratuje do 20:15.

Festival sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi je že od leta 2008, od svoje prve izvedbe, sopomenka za kakovostno glasbo ter za celovito koncertno doživetje, ki kontinuirano odpira prostor sveži in še ne uveljavljeni slovenski glasbi. Edinstven glasbeni projekt je v minulih 12 letih delovanja pod taktirko Janeza Dovča, vsestranskega glasbenika in umetniškega vodje festivala, povezal številne vrhunske slovenske glasbenike.

Štirinajsta izvedba festivala se bo letos odvila v zadnjem majskem tednu s koncerti zasedb: Blaž Mencinger, Eva Hren & Goran Rukavina kvintet, Samo in Barbara Vovk (festivalska produkcija), Robert Petan (promocija albuma), Marko Banda (promocija albuma), Vruja (promocija albuma), Metod Banko (festivalska produkcija) in Tomaž Hostnik & Nerodnozabavni ansambel.

Tretji festivalski dan se bosta predstavili zasedbi: Marko banda in Vruja.

Marko banda je bila ustanovljena že leta 1990 na pobudo takratnega vodstva folklorne skupine KUD Beltinci kot podmladek Kociper-Baranja bande, kasneje poimenovane tudi Beltinška banda. Od teh glasbenih legend so takrat rosno mladi fantje prejemali nasvete in črpali bogato glasbeno dediščino. Deset let so člani skupine spremljali folklorne plesalce KUD Beltinci. Skupina ohranja prekmursko ljudsko glasbeno izročilo, v katero zaradi zgodovinskih dejstev sodijo tudi madžarske pesmi, zagodejo pa tudi kakšno ljudsko iz ostalih predelov Slovenije. V tridesetih letih delovanja imajo za sabo več kot 1000 nastopov po Sloveniji in domala vseh državah Evrope. Leta 1993 so gostovali pri izseljencih v Argentini in Urugvaju, pet let kasneje pa so skupaj s Folklorno skupino Beltinci gostovali na Japonskem. Udeležili so se tudi festivalov ljudske glasbe v Italiji, Grčiji, Franciji, Nemčiji, Švici, Avstriji, Bosni in Hercegovini, Latviji, na Hrvaškem, Češkem in Madžarskem. Leta 1997 so izdali zgoščenko z naslovom »Marko banda No 1«, leta 2008 pa svojo drugo zgoščenko »Vöra bije«.
Skupina Marko banda je lani praznovala 30 let delovanja. Kljub omejitvam zaradi epidemije je skupina pripravila novo zgoščenko z naslovom »Tresti«, ki bo premierno predstavljena v okviru festivala Godibodi. Marko banda se bo na festivalu predstavila v razširjeni zasedbi skupaj z gosti, ki so sodelovali pri nastajanju novega albuma. To so Samo Budna, Tjaša Šimonka Kavaš in Tomaž Rauch, ki se je pod novi album podpisal tudi kot producent. Na novem albumu boste lahko slišali nekatere pozabljene variante tradicionalnih prekmurskih pesmi, ki so jih fantje izbrskali iz arhivov, pa tudi pesmi, ki so značilne za nekoliko širši panonski prostor. Marko banda je na zgoščenko tradicionalno (na vsaki zgoščenki imajo eno) uvrstila tudi vokalno skladbo. Tokrat gre za pesem Grafejri, s katero se nekoliko sicer odmika od tradicionalnega instrumentalnega muziciranja prekmurskih band, a ostaja na trdnih temeljih ljudskosti.

Zasedba:
Miha Kavaš – violina
Slavko Petek – kontrabas
Andi Sobočan – cimbale
Boštjan Rous – klarinet
Željko Ritlop – klarinet
Tomaž Rauch – viola
Samo Budna – violina
Tjaša Šimonka Kavaš – vokal

 

Vruja je istrska glasbena skupina, ustanovljena leta 2001, ki letos praznuje dvajseto obletnico delovanja. V svojem podajanju istrske ljudske glasbe ostaja vseskozi zvesta svojemu načelu enakovrednega predstavljanja ljudske glasbene dediščine celotnega istrskega polotoka, torej njenih treh avtohtonih narodov. Tako prepeva pesmi v slovenskih, italijanskih in hrvaških narečjih in predstavlja ljudsko inštrumentalno glasbo na izbranih ljudskih glasbilih, katerim po lastnem navdihu dodaja nekatera modernejša. V prirejanju ljudske glasbe si prizadeva ohraniti izvirna besedila, melodije in ljudski način izvajanja, priredbe same pa ohranjajo njeno bistvo. Skupina je do sedaj objavila štiri glasbene zgoščenke in nastopila na nekaterih pomembnih festivalih doma in v tujini. Uveljavila se je kot svež in prepričljiv interpret ljudske glasbe Istre. Na letošnjem festivalu Godibodi bo predstavila nov album, ki je tematski. Predstavlja čas miru neposredno pred prvo svetovno vojno, vojni čas velike morije in življenje, ki se po njej počasi vrača v svoje običajne tirnice, čeprav z globokimi ranami in težkimi spomini.
Vruja bo zapela svatovske, vojaške in zabavljive pesmi ter zagodla koračnice in plesne motive.

Zasedba:
Marino Kranjac – kitara, mandolina, violina, sopele, vokal
Peter Kaligarič – harmonika
Gabrijel Križman – kitara, mandola, vokal
Gorast Radojević – istrski mali bas, električna baskitara
Veronika Črešnik – vokal, kahon, zvočila
Niki Germovšek – violina

 

Sponzor festivala:

BTC CITY LOGO 2019 CMYK 01

Triglav Zascitni+znak Triglav2

Medijski sponzor:

RAS-logo-PRVI-komp2.jpg

 

Vstopnice

Vstopnica za spletni prenos dogodka 9.00 €