Na vsebino
Festival sodobne avtorske in etno glasbe

Godibodi: Sandra Erpe in Mala mestna muzika

29. maj ob 20:00, Hribarjeva dvorana, Ljubljanski grad

Festival sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi je že od leta 2008, od svoje prve izvedbe, sopomenka za kakovostno glasbo ter za celovito koncertno doživetje, ki kontinuirano odpira prostor sveži in še ne uveljavljeni slovenski glasbi. Edinstven glasbeni projekt je v minulih 12 letih delovanja pod taktirko Janeza Dovča, vsestranskega glasbenika in umetniškega vodje festivala, povezal številne vrhunske slovenske glasbenike.

Festival bo letos zaradi izrednih okoliščin nekoliko drugačen. Namesto sedmih koncertov bodo štirje. Nastopile bodo zasedbe Sandra Erpe, Mala mestna muzika, Batista Cadillac in Rudolf Gas & The Family, ki jih boste v neposrednem prenosu lahko spremljali na Prvem programu Radia Slovenija, s pomočjo video streama pa na Facebook in na spletni strani Prvega programa. Načrtovano je tudi predvajanje na TV Slovenija.

Prvi festivalski večer se bosta predstavili dve akustični zasedbi: pevka in pesnica Sandra Erpe s spremljevalno skupino in 10-članski orkester z imenom Mala mestna muzika.


Sandra Erpe je magistrica primerjalne književnosti in študentka doktorskega študija Humanistike in družboslovja na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Objavljala je v najrazličnejših literarnih revijah. Med svoje vidnejše nagrade prišteva zlato kanto, ki jo je novembra 2018 prejela na festivalu Kantfest. Leta 2016 je bila nominirana za zlato piščal, in sicer v kategoriji novinka. Zadnji večji projekt, pri katerem je sodelovala, je bil projekt RTV Slovenija Imamo novo glasbo, ko je leta 2017 izdala ploščo Sinonim za mojo mladost, sledili sta pesniška zbirka Prtljaga (2018) in biografija Amy Winehouse (2019).

V njenem koncertnem projektu se glasba in uglasbena poezija prepleteta v zaokroženo celoto šestih skladb in osmih recitiranih pesmi. Sandrina glasba in poezija odstirata odločitve vse prej kot apatične mlade ženske na kočljivih križiščih življenjskih kolovozov. Večinoma gre za združevanje vtisov in opisov specifičnih, zgolj na videz »običajnih« trenutkov in/ali mestoma dogodkov, ki so avtorico na takšen ali drugačen način oplazili na občutljivih točkah. Jezik skladb je jezik sodobnega sveta in je obenem individualna govorica avtorice, s katero se na samosvoj, izjemno tenkočuten in intimen način loteva kaotičnega časa in prostora. Žanrsko se projekt umešča med kantavtorstvom in uglasbeno poezijo s primesmi jazza in šansona, predvsem pa gre za osebno pripoved. Glasba, besedila in poezija so delo Sandre Erpe, medtem ko so za aranžmaje družno poskrbeli vsi glasbeniki tokratne zasedbe.

Zasedba:

Sandra Erpe – vokal, kitara, klavir
Jan Peteh – kitara; tudi član zasedbe Joker Out
Nejc Podobnik – klavir; tudi član zasedb Proper in Po drugi strani ter občasni spremljevalni glasbenik Aleksandra Mežka
Sašo Piskar – kontrabas; tudi član več drugih zasedb


Vlado Žabot in Rudi Pančur

Mala mestna muzika in Žalostinke po razkriško

Pesniški cikel Vlada Žabota Žalostinke po razkriško je nagovoril Rudija Pančurja in vodil v glasbeno zgodbo, ki jo izvaja nova zasedba izkušenih in prekaljenih muzikov, združenih pod imenom Mala mestna muzika. Gre za izbor osmih pesmi, pisanih v razkriškem narečju: Mesec je lodjica sej, Murina hči, Ciganica v belom, K ciganici, V belom snegi bela, Štefa je za sneho šla, Murska romanca in Vtekrej – vofkrej.

Zasedba:

Brina Vogelnik – vokal
Metod Banko – vokal
Jelena Ždrale – violina
Andrej Zupan – klarinet
Tanja Pirc – mandolina
Tina Pančur – čembalo, klaviatura
Brane Matošec Bizjak – kitara
Tomaž Guček – harmonika
Nino de Gleria – kontrabas
Rudi Pančur – klavir, klaviatura

 

Drugi festivalski večer (30. 5. 2020) se bosta predstavili dve pop zasedbi: Rudolf Gas & The Family in Batista Cadillac.V sodelovanju z:
RAS-logo-PRVI-komp2.jpg

 

Pokrovitelj:

Zavarovalnica-triglav.png

Vstopnice

Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.