Gourmet Cup Ljubljana
V sklopu Gourmet Cupa 2018 se bo odvila tudi strokovno-izobraževalna konferenca na Ljubljanskem gradu pod taktirko Ane Roš, ki je prevzela vlogo programske vodje strokovnega dne dogodka Gourmet Cup 2018.
Dotaknili se bomo predvsem dveh tematik: potenciala kulinaričnega turizma v Sloveniji ter izobraževanja in kadrovanja v gostinstvu in turizmu. Na dogodku bodo prisotni številni ugledni domači in tuji strokovnjaki ter vabljeni poslušalci.
Ponedeljek, 29. januar 2018, Ljubljanski grad
PROGRAM STROKOVNO-IZOBRAŽEVALNE KONFERENCE
8.30 – 9.00
Prihod udeležencev in registracija
9.00
Uvodni nagovor Ane Roš
Sklop 1: Potencial Slovenije kot kulinarične destinacije
9.30-10.15
Strategija trženja gastro turizma v Sloveniji
Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, Slovenija
10.15-11.00
Poslanstvo kulinaričnih vodičev
Justyna Adamczyk, Chief International Officer, GAULT&MILLAU INTERNATIONAL
11.00-12.00
Okrogla miza
Gostje okrogle mize:
Ana Roš, najboljša kuharska mojstrica na svetu, Slovenija
Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Slovenija
Mag. Petra Stušek, direktorica Turizem Ljubljana, Slovenija
Toni Tomašek, izvršni kreativni direktor Publicis One
Justyna Adamczyk, Chief International Officer, GAULT&MILLAU INTERNATIONAL
Paolo Marchi, najvplivnejši italijanski kuharski kritik in lastnik blagovne znamke Identità Golose, Milano
Tematika okrogle mize:
Priljubljenost Slovenije kot kulinarične države in njene prestolnice Ljubljane, kot turistične destinacije, v zadnjih letih vse bolj narašča. Poleg številnih priznanj, kot sta npr. Zelena prestolnica Evrope in Zlato jabolko, ki smo jih prejeli v zadnjem času, k priljubljenosti prav gotovo v veliki meri pripomore tudi bogata kulinarična dediščina in razvita ponudba. In zagotovo tudi dejstvo, da je Ana Roš z osvojitvijo prestižnega naziva najboljše kuharske mojstrice na svetu še dodatno pripomogla k večji prepoznavnosti Slovenije na svetovnem gastronomskem zemljevidu. Verjetno bo k dodatni prepoznavnosti močno pripomogla tudi prisotnost uveljavljenih kulinaričnih vodnikov kot je Michelin, ki je nedavno zakorakal v sosednjo Hrvaško in Gault & Millau, ki prihaja tudi v Slovenijo.
Kako velik je potencial kulinarične Slovenije, kaj Slovenija dela na področju razvoja in promocije gastro turizma, kakšni so načrti in kaj bi morali narediti, so vprašanja, na katera bomo skušali odgovoriti v sklopu predavanj in okrogle mize.
12.00-12.45
Brunch (odmor za druženje in prigrizke)
* Strokovno-izobraževalna konferenca bo potekala v angleškem jeziku. Možne so spremembe programa in govorcev.
Sklop 2: Izobraževanje in kadrovanje v gostinstvu in turizmu
12.45-13.30
Sodobni izzivi izobraževanja v gostinstvu
Dr. Achim Schmitt, profesor strateškega managementa in prodekan znamenite univerze Ecole Hoteliere de Laussane (EHL), Švica
13.30-14.00
Od načrtovanja do izvedbe – realnost človeškega kapitala
Arturo Sims, Managing Director at Vantage Hospitality Consultants, Hong Kong
14.00-15.00
Okrogla miza
Gostje okrogle mize:
Ana Roš, Hiša Franko
Dr. Enrico Dandolo, generalni direktor skupine Gualtiero Marchesi, Milano
Arturo Sims, Managing Director at Vantage Hospitality Consultants, Hong Kong
Dr. Achim Schmitt, profesor strateškega managementa in prodekan univerze Ecole hôtelière de Lausanne (EHL), Lausanne
Dr. Maja Makovec Brenčič, Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, Ljubljana
Mag. Jasna Kržin Stepišnik, direktorica Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana (BIC), Ljubljana
Tematika okrogle mize:
Zadnji statistični podatki kažejo, da je deficitarnost v dejavnosti gostinstva in turizma občutna, zanimanje mladih za ta poklic pa pada. Slovenija ima na eni strani odlično infrastrukturo za izobraževanje gostinsko/turističnih poklicev, a šole kljub temu več kot očitno ne zadovoljijo potreb na trgu dela. So za to odgovorne šole, sistem ali delodajalci?
Vse več študentov znanje išče v tujini in pogosto tam iščejo tudi prve zaposlitve. Zakaj slovenske šole ne privabijo mednarodnih študentov kljub zanimanju, ki naj bi bilo vse večje.
Nove investicije v gostinstvu še dodatno povečujejo potrebo po zaposlenih, ki pa jih je že brez tega (pre)malo. Prav zaradi tega je potrebno na dejavnost gledati tudi iz sociološkega vidika in ne le iz pravnega in ekonomskega. V tem pogledu je gostinstvo dejavnost, kjer usposobljeni zaposleni skrbijo za zadovoljevanje potreb, želja in pričakovanj drugih gostov po hrani, pijači, počitku, sprostitvi itd. Vloga človeka (kot izvajalca in gosta) je v tem smislu ključna in nenadomestljiva. (Vir: Generacije mladih in oglasi za deficitarne gostinske poklice, Metod Šuligoj)
V sklopu okrogle mize bomo z gosti izpostavili vprašanja, ki bremenijo področje izobraževanja in kadrovanja v gostinstvu ter si ogledali primere dobrih praks izobraževanja in zaposlovanja tako domačih kot tudi tujih podjetij, hkrati pa poskušali slediti filozofiji, ki temelji na treh stebrih: »the Art of Operations, The Passion for Guests and The Science of Business which together blend in the formula to success.«
15.00
Mreženje
* Strokovno-izobraževalna konferenca bo potekala v angleškem jeziku. Možne so spremembe programa in govorcev.
Vstopnice
Prihrani s kartico Royal!
Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.