Na vsebino
Pestro dogajanje za vso družino

Festival

11. Grajski dnevi

21. maj 2022 - 22. maj 2022

Današnja podoba Ljubljanskega gradu bi bila zagotovo povsem drugačna, če ga ne bi 16. maja 1905 od državnih oblasti za 60.200 kron odkupil takratni župan Ivan Hribar in ga tako rešil pred nadaljnjim propadanjem. S tem je grad prešel v last mesta Ljubljane, vizionarski mož pa je imel z njim velike načrte, ki se dobro stoletje po njegovem odkupu tudi uresničujejo … Grad namreč postaja pomembno kulturno središče slovenske prestolnice.

Prelomno pa ni bilo le dogajanje v začetku 20. stoletja. Tako grad kot Grajski grič že od samih začetkov zaznamuje pestra in nemalokrat zelo burna preteklost. Vsako obdobje je edinstveno, vsem pa je skupno, da so se ljudje že od nekdaj radi zabavali ter ob tem kaj dobrega pojedli in popili. Bi tudi vi želeli podoživeti delček vsakdana naših prednikov?

V soboto, 21. 5. 2022, vabimo, da se nam pridružite na najbolj zabavnem in okusnem popotovanju skozi čas – Iz jame do mize, na katerem bomo skupaj pripravljali prazgodovinske jedi na ognjišču ter uživali v vrhunski kulinariki grajskih kuharskih mojstrov, ki bodo po receptih iz knjige Jedi časov – časi jedi pripravljali značilne jedi posameznih obdobij. Kot se za dobro zabavo spodobi, bo na Grajskem dvorišču potekal pester in zabaven program. Imeli boste tudi enkratno priložnost, da se ob dobri glasbi in igrah družite s starimi Rimljani, se prepustite vragolijam dvornih norčkov, najbolj pogumni boste lahko spoznali, kako je biti zaprt za grajskimi rešetkami … Vse to in še mnogo več bo na meniju sobotnega dogajanja.

V nedeljo, 22. 5. 2022, na dan odprtih vrat, boste imeli obiskovalci priložnost, da raziščete vse grajske kotičke ter si brezplačno ogledate vse stalne in občasne razstave. Velik pečat dnevu pa bo nedvomno vtisnil srednjeveški tabor v Grajskem parku. Vsi radovedni, lačni in željni viteškega in cesarskega življenja … Vljudno vabljeni!

O dogajanju na posamezen dan si lahko več preberete na spodnjih povezavah:
-    Sobota, 21. 5. 2022: IZ JAME DO MIZE – ZABAVNO IN OKUSNO POPOTOVANJE SKOZI ČAS
-    Nedelja, 22. 5. 2022: SREDNJEVEŠKI TABOR IN DAN ODPRTIH VRAT

Obiščite nas in doživite živahen utrip dogajanja nad mestom!

 

Za obisk posameznih dogodkov v sklopu 11. grajskih dni priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo. V času Grajskih dni velja enotna znižana cena povratne vozovnice za vzpenjačo.

V primeru dežja bodo Grajski dnevi prestavljeni na prvi konec tedna v septembru, na soboto, 3., in nedeljo, 4. septembra 2022. Obvestilo o tem bomo objavili na spletni strani in socialnih omrežjih Ljubljanskega gradu.

Dogodki