Na vsebino
11. Grajski dnevi

Iz jame do mize – zabavno in okusno popotovanje skozi čas

21. maj od 9:30 do 18:00, Ljubljanski grad

Vabimo vas, da se nam pridružite na najbolj zabavnem in okusnem popotovanju skozi čas – Iz jame do mize. Tokrat bodo na Grajskem griču in za grajskimi zidovi oživeli delčki vsakdana iz prelomnih obdobij, ki so pomembno zaznamovala zgodovino Ljubljanskega gradu in razvoj našega mesta. Na celodnevni doživljajsko-raziskovalni delavnici boste lahko spoznavali načine pridobivanja in priprave hrane v prazgodovini ter odkrivali, s čim so se ukvarjali. V Obrambnem jarku bo postavljen rimski tabor, poleg celodnevnega dogajanja so pripravili še posebno igro: »Kje na gradu se vidi Rim?«. Na Grajskem dvorišču bodo za nepozabno zabavo poskrbeli srednjeveški dvorni norčki. Nekoliko manj igrivo, zato pa nič manj zanimivo bo na časovni postaji Ilirske province. Že na naslednji časovni postaji pa se boste znašli »Ujeti za rešetkami« … Le najbolj iznajdljivim bo uspelo najti odgovor, ki vodi v prostost. V 20. stoletju so na gradu živeli tudi tisti, ki stanovanja niso dobili drugje ali si ga niso mogli privoščiti. Na zadnji časovni postaji boste lahko odkrivali, kakšen je bil njihov vsakdan, na ustvarjalni delavnici pa bo vsak lahko izdelal svojo punčko iz cunj.

Tokrat bodo za edinstveno doživetje poskrbeli vrhunski kuharski mojstri, ki bodo po skrbno izbranih receptih iz knjige Jedi časov – časi jedi na Grajskem dvorišču pripravljali tipične jedi, značilne za posamezno obdobje, v sodobni izvedbi.

Celotno dogajanje bo začinjeno še s pestrim in slastnim programom:

09:30 Zdravilni sadež, lutkovno-pripovedovalski dogodek – Grajsko gledališče*,
09:30 – 11:30: Kuhar na hoduljah in kuhar z mobilnim štedilnikom – Teater Cizamo,
10:00 Potovanje po glasbi iz obdobja rimskega imperija – KD društvo Vespazijan,
10:30 Kar skuhaš, to poješ, predstava – Žonglerska skupina Čupakabra,
12.00  Grajska pojedina –  Arbadakarba,
13.00–14.30 Tovarna milnih mehurčkov – Teater Cizamo,
14:30 Pasja grofica, srečanje z Napoleonovo večno prijateljico - dramatično društvo Idrija in Mala gledališka šola GJV Idrija,
15:00 Zlati ključek – pripovedno gledališče gdč. Bazilike,
16:00 Hokus pokus cirkus - Čarodej Sam Sebastian,
17:00 Otroška kuharska predstava Knedl,
17:30 Zažgana mal'ca, ognjena predstava – Žonglerska skupina Čupakabra, Grajsko dvorišče.

Pridružite se nam na nepozabnem kulinaričnem popotovanju skozi čas. Tudi maskota Friderik  že komaj čaka in odšteva dneve, saj obožuje dobro družbo, jedačo in pijačo. Ne bi bilo čudno, če  tudi on na ta dan ne bi postregel s kakšno pikantno domislico.

* Število udeležencev na pripovedovalskem dogodku je omejeno. Brezplačne vstopnice bodo na voljo od ponedeljka, 16. 5. 2022, do zapolnitve prostih mest na prodajnih mestih Ljubljanskega gradu in na spodnji postaji tirne vzpenjače na Krekovem trgu. Posameznik lahko prevzame do štiri brezplačne vstopnice

Za obisk posameznih dogodkov v sklopu 11. grajskih dni priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo. V času Grajskih dni velja enotna znižana cena povratne vozovnice za vzpenjačo.

Vstopnice

Prost vstop
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.