Na vsebino
Cikel kulinaričnih predavanj, začinjenih s ščepcem humorja

Festival

Jedi časov – časi jedi

15. marec 2022 - 10. maj 2022

Ljudje smo že od nekdaj radi kaj dobrega pojedli in popili. Prehranjevalne navade in bonton za mizo pa so se skozi stoletja zelo spreminjali in vsako zgodovinsko obdobje je tudi z vidika kulinarike edinstveno.

V sodelovanju s prof. dr. Svetlano Slapšak bomo v sklopu spomladanskega cikla strokovnih predavanj odkrivali okuse rimskega imperija ter srednjeveške kuhinje, v sklopu jesenskega cikla pa bomo na kulinaričnem popotovanju skozi čas raziskovali najrazličnejša kulinarična področja: od vrhunske francoske kulinarike do preprostih jedi na žlico za rešetkami grajske kaznilnice in drugih jedi iz 19. stoletja, za konec pa smo prihranili predavanje o pregrešnih slasteh, kar nas bo popeljalo v 20. stoletje.

Oba cikla strokovnih predavanj bomo na koncu začinili še s humornima pogovornima večeroma z Boštjanom Gorencem - Pižamo, Anžetom Tomićem in izbranima gostoma, ko bodo na meniju najbolj nenavadne jedi ter bomo obravnavali človeške prehranjevalne navade.

Cikel kulinaričnih dogodkov smo poimenovali Jedi časov – časi jedi, po istoimenski knjigi, ki smo jo v lani, ko je Slovenija nosila naziv evropska gastronomska regija 2021, pripravili v sodelovanju s priznanim slovenskim etnologom dr. Janezom Bogatajem.

Ljubljana, Ljubljanski grad in kulinarika: skupna miza že stoletja! Zato: dober tek in na zdravje!

Ne zamudite najbolj slastnih dogodkov letošnje pomladi na Ljubljanskem gradu:
-    v torek, 15. 3. 2022, ob 17.30: RIMSKA KUHINJA, strokovno predavanje prof. dr. Svetlane Slapšak;
-    v torek, 19. 4. 2022, ob 17.30: SREDNJEVEŠKA KUHINJA, strokovno predavanja prof. dr. Svetlane Slapšak;
-    v torek, 10. 5. 2022, ob 17:30: NA ŽLICO IN NOŽ, humoren pogovorni večer z Boštjanom Gorencem – Pižamo, Anžetom Tomićem in Evo Košak.

Ob nakupu vstopnic za vse tri dogodke v sklopu spomladanskega cikla Jedi časov – časi jedi vam podarimo kulinarični koledar Ljubljanskega gradu 2022. Prevzem koledarja je možen na dan prvega predavanja (15. 3. 2022) pred vhodom v dvorano s predložitvijo računa.

Ob nakupu vstopnice za katerikoli dogodek iz cikla Jedi časov – časi jedi prejmete 10-odstotni popust ob nakupu:
-    knjige Jedi časov – časi jedi, ki jo je napisal Janez Bogataj, kuharske recepte pa so prispevali Igor Jagodic (Restavracija Strelec in Grajska vinoteka Strelec), Luka Jezeršek in Ana Šušteršič (Gostilna na gradu in Grajska kavarna);
-    kakovostnega rdečega vina rdečegrajc – zweigelt iz Grajskega vinograda.

Napovedujemo tudi kulinarično obarvano jesen. Nov cikel kulinaričnih dogodkov bo objavljen naknadno.

Da ne bi zamudili naslednjega dogodka, vam svetujemo, da se prijavite na e-novice.

Za obisk dogodka priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.

Prosimo da spoštujete priporočila NIJZ za preprečevanje širjenja okužb s Covidom-19.

Dogodki