Na vsebino
Jesenske počitniške delavnice

Kulinarična detektivka skozi čas

od 02. nov do 04. nov 2022, od 10:30 do 13:30, Zbirno mesto: most pred glavnim vhodom, Ljubljanski grad

Zagotovi si obisk vseh treh delavnic po znižani ceni  >>>

V sklopu jesenskih počitniških delavnic bomo zavrteli čas nazaj, se ustavili na treh časovnih postajah in obiskali: plemenskega poglavarja iz obdobja prazgodovine, rimskega sužnja iz Emone ter meniha, ki velja za največjega srednjeveškega kuharskega šefa za grajskimi zidovi. Preteklosti pa ne bomo le raziskovali, temveč jo bomo tudi okušali.

Čeprav so se življenjske navade in običaji tekom stoletij zelo spreminjali, jim je skupno to, da smo ljudje že od nekdaj radi kaj dobrega pojedli in popili. Zato bomo po uspešno rešenih preizkušnjah skupaj pripravili hrano po ohranjenih starodavnih receptih ter se na koncu tudi prav gosposko pogostili, kot se za posamezno obdobje spodobi.

Pridružite se kulinarični detektivki skozi čas in doživite vsakdan naših prednikov!

V sredo, 2. 11. 2022: IZGINULA ČAŠA PLEMENSKEGA POGLAVARJA
Obiskali bomo prazgodovinsko pleme, na prav poseben dan, ko se obeta veliko slavje. Z ognjišča se po naselbini širi vonj slastnih jedi, poglavar pa je že navsezgodaj zjutraj odjezdil na lov in se bo kmalu vrnil. Dan bi bil popoln, če poglavarjeva najljubša čaša ne bi izginila neznano kam! Gorje vsem, če do njegovega prihoda pogrešane čaše ne najdemo. Le kam je izginila? Postanite član prazgodovinskega plemena, s pomočjo zakritih sledi rešite izziv in – kdo ve, morda boste imeli na koncu priložnost nazdraviti s samim plemenskim poglavarjem.

V četrtek, 3. 11. 2022: SKRIVNA SESTAVINA
Gospodar je svojemu sužnju predal recept, na katerem manjka navedba glavne sestavine, ter mu naročil, naj pripravi jed – natanko tako kot veli recept. Če jo bo uspešno pripravil, bo nagrajen s svobodo. Že res, nenavaden recept ni nič posebnega. Premožni Rimljani so namreč sloveli po sila nenavadnih jedeh, katerih sestavin ni bilo mogoče prepoznati ne po videzu ne po okusu. Naloga pa se zdi skoraj nemogoča, saj se suženj zaman trudi ugotoviti v receptu manjkajočo sestavino – brez te pa ne more pripraviti naročene jedi. Zato bi nujno potreboval pomoč. Mu boste pomagali odkriti skrivno sestavino?

V petek, 4. 11. 2022: IZZIV GRAJSKEGA KUHARSKEGA ŠEFA
V številnih grajskih zgodbah nastopajo mogočni cesarji, pogumni vitezi, lepe princese in strašni zmaji … Le redki pa poznajo nič manj zanimive in razburljive skrivnosti srednjeveških kuhinj. Zadnji dan počitniških delavnic nam jo bo tako zagodel nihče drug kot sam grajski kuharski šef! Za nas je pripravil poseben izziv, ki bo postavil na preizkušnjo naše brbončice, iznajdljivost in znanje o srednjeveških prehranjevalnih navadah ter bontonu za mizo. Če se bomo izkazali, bomo na koncu pripravili jed po posebnem receptu, ki bi šla v slast samemu cesarju.

Počitniške delavnice so namenjene učencem prve triade osnovnih šol. Otroci se jih lahko udeležijo brez spremstva starejših. Spremljevalci otrok morajo imeti svojo vstopnico.


Vstopnice

Cena vstopnice: 5,00 € (za posamezen dan)
13,00 € (za paket treh obiskov)

Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter www.mojekarte.si. Število mest je omejeno.
Za obisk jesenskih počitniških delavnic priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo; z nakupom vstopnice si zagotovite znižano ceno povratne vozovnice.

5.00 €
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.