Na vsebino
Vodeni ogled

Kulinarični časovni stroj

11. sep 2023 ob 18:00, zbirno mesto: most pred glavnim vhodom, Ljubljanski grad

Že imate svojo vstopnico?

Kupite vstopnico kar na spletu, na vznožju vzpenjače ali na grajski blagajni.

Potujte skozi čas – od Emone do mestnega simbola – in okusite hrano svojih prednikov. Naj vas prevzamejo zgodbe grajskih osebnosti, ob tem pa uživajte v edinstveni kulinarični izkušnji šesthodnega reprezentativnega menija jedi iz posameznih obdobij v sodobni preobleki grajskih kuharskih chefov. Vstopite v Kulinarični časovni stroj in okusite grajsko zgodovino!

Kaj lahko pričakujete?
Namesto klasičnega vodenega ogleda in kosila v kateri izmed restavracij lahko grad spoznate skozi doživetje, vendar tokrat preteklosti ne boste le raziskovali, temveč jo tudi okušali. Vstopite v Kulinarični časovni stroj in z grajskim vodnikom ter nastopi kostumiranih likov odpotujte skozi šest prelomnih obdobij, ki so zaznamovala zgodovino Ljubljanskega gradu in razvoj našega mesta. Ker pa se bo tokrat zgodovina tudi okušala, bosta na vsaki časovni postaji sledila pokušanje reprezentativnih jedi iz posameznih obdobij v sodobni preobleki grajskih kuharskih chefov ter izbrana vinska spremljava. Obeta se nam torej pravi šesthodni kulinarični sprehod. Pa ne le to! Na vsaki izmed kulinaričnih časovnih postaj vas bo pričakala zgodovinska osebnost, ki vam bo hrano postregla na način, kot se za določeno obdobje spodobi, hkrati pa vam bo pobližje predstavila svoj vsakdan, navade in običaje.

INFORMACIJE:

Trajanje 120-150 minut
Izhodišče most pred glavnim vhodom
Jezik slovenski
Število udeležencev minimalno 10Potek ogleda
Po uvodnem pozdravu rimskega vojaka in svečenice na mestu, kjer naj bi za časa rimske Emone stal opazovalni stolp, in okušanju domače pogače z drožmi, skuto in zelišči se dogajanje preseli pred grajski vhod. Tam vam bo pogumni vitez Jurij, ki je v času zgodnjega srednjega veka premagal strašnega zmaja, povedal, kako je Ljubljančane rešil te strašne nadloge. Na tej časovni postaji boste v Stolpu strelcev okušali obložen kruh s klobaso, gorčičnimi semeni in prilogo.

Kdo je v poznem srednjem veku najbolj zaslužen za to, da je na hribu nad mestom zrasla mogočna trdnjava? To izveste pred Peterokotnim stolpom, kjer se boste srečali s samim cesarjem Friderikom III. Habsburškim in z njegovo ženo Eleonoro Heleno Portugalsko, pred Gostilno na Gradu pa vas bo čakala ajdova kaša z gomoljno zelenjavo, cvetačno kremo, lešniki in dimljeno postrvjo.

Iz obdobja Ilirskih provinc vas bosta pred Grajsko kapelo pozdravila Napoleonov vojak in redovnica – bolničarka, v Erazmovem stolpu pa vam bomo postregli s teletino na francosko vižo.

19. stoletje pomeni za Ljubljanski grad temačno obdobje. Pred kaznilnico vam bo kaznjenka med drugim izdala tudi to, kakšen jedilnik jih je doletel v grajski kaznilnici; mi pa vam bomo v Grajski vinoteki postregli s sladko ječmenovo kašo s suhimi slivami in orehi.

Na koncu vas bo na Grajskem dvorišču pozdravil še mož, ki je zaslužen, da je grad danes v mestni lasti – župan Ivan Hribar ga je namreč leta 1905 odkupil od tedanjih državnih oblasti. Zaključek bo sladek – z LePotičko!

Vsi recepti za jedi našega šesthodnega menija izhajajo iz kulinarične knjige Jedi časov – časi jedi, ki smo jo na Ljubljanskem gradu izdali v sodelovanju s priznanim slovenskim etnologom dr. Janezom Bogatajem. Jedi pripravljajo grajski kuharski chefi iz Restavracije Strelec, Gostilne na Gradu, Grajske vinoteke in Grajske kavarne. (Jedilnik se ne prilagaja prehranskim posebnostim.)

Vinska spremljava ponuja okušanje slovenskih vin iz naših vinorodnih dežel.

 

Odpoved termina:
Minimalno število prodanih vstopnic za izvedbo Kulinaričnega časovnega stroja je deset. V primeru manjšega števila prodanih vstopnic si Ljubljanski grad pridržuje pravico do odpovedi ogleda. Več o splošnih pogojih prodaje najdete na tej povezavi.

 

Vstopnice

VSTOPNICA: 90 EUR/osebo

Vstopnica vključuje: vodeni ogled z igranimi prizori animatorjev, šesthodni kulinarični sprehod z vinsko spremljavo, grajsko vstopnico in tirno vzpenjačo.

Prodaja vstopnic: prodajna mesta Ljubljanskega gradu, recepcija hostla Celica, spodnja postaja vzpenjače, prek www.ljubljanskigrad.si in na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si (med drugim na Petrolovih bencinskih servisih, v poslovalnicah Kompasa po Sloveniji …).

 

Zadnji dan za nakup vstopnic: do 7. 9. 2022, 23:59

Vsi udeleženci kulinaričnega časovnega stroja ob predložitvi vstopnice prejmete 10-odstotni popust ob nakupu knjige Jedi časov – časi jedi, ki jo je napisal Janez Bogataj, kuharske recepte pa so prispevali Igor Jagodic (Restavracija Strelec in Grajska vinoteka Strelec), Luka Jezeršek in Ana Šušteršič (Gostilna na Gradu in Grajska kavarna).

Vstopnica 90.00 €
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.

Vstopite v Kulinarični časovni stroj in okusite grajsko zgodovino!

Namesto klasičnega vodenega ogleda in kosila v kateri izmed restavracij lahko grad spoznate skozi doživetje, vendar tokrat preteklosti ne boste le raziskovali, temveč jo tudi okušali.

Prikaži dogodke