Večmedijska postavitev

Marija Prelog: Živi seznam - PRESTAVLJENO

od 26. mar do 12. maj, od 10:00 do 18:00, Peterokotni stolp, Ljubljanski grad
Otvoritev razstave je zaradi zaprtja gradu in preprečevanje širjenja koronavirusa začasno prestavljena. Hvala za razumevanje.

Marija Prelog spada med domače ilustratorje, za katere velja, da pri svojem ilustratorskem delu včasih ne potrebujejo stika z literarno predlogo. Cvetlice in ptice, ki jih upodablja z realistično natančnostjo in združuje v pretehtane kompozicijske sestave, pogosto namreč niso botanične oziroma poljudnoznanstvene ilustracije, kakršne srečamo v učbenikih in leksikonih. Lahko imajo status samostojnega likovnega dela, nastalega za predstavitev na razstavi. Osrednja stalnica likovnega rokopisa Marije Prelog je pretanjena risba s svinčnikom ali tušem, ki je dopolnjena z barvnimi svinčniki ali akvarelom.

Razstava je zasnovana kot prostorska postavitev, saj so se živali z ilustracij in iz knjig preselile na zidove ali pa lebdijo v zraku. Izjemno zanimiva pa je tudi vsaka posamezna papirnata žival, ki jo je Marija Prelog izdelala v tehniki kirigami. Je edina slovenska ilustratorka, ki jo uporablja pri svojem delu – na ta način nastale živali so avtorske, kar pomeni, da niso nastale po predlogah. Ustvarjalni postopek, ki se začne z redukcijo izraznih sredstev v obrisno linijo, s katero je Marija Prelog žival izluščila iz kosa papirja, se zaključi z zgibanjem v tridimenzionalni likovni organizem.

Kustos razstave: ddr. Damir Globočnik, umetnostni zgodovinar in likovni kritik
 
Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Društvom likovnih umetnikov Ljubljana

DLUL logo


Za obisk razstave priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.

Vstopnice Vstopnice

Prost vstop
Prihrani s kartico Royal!
Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.