Na vsebino
Strokovno predavanje prof. dr. Svetlane Slapšak

Rimska kuhinja

15. mar 2022 ob 17:30, Grajsko gledališče, Ljubljanski grad

Že imate svojo vstopnico?

Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si.

Za nakup vstopnic lahko uporabite BON21. Minimalni znesek unovčenja je 20,00 €.

Antični viri, grška kuhinja, rimski odgovor na grško kuhinjo; luksuz in vsakdanjik; rimske navade: hitra hrana, ulična hrana, standardni okusi, poreklo današnjih jedi; ekologija in hrana.

Rimska kuhinja je – tako kot grška – antropološko definirana kot »visoka kuhinja« z mnogimi sestavinami. Na eni strani so v rimski kuhinji uporabljali veliko sestavin, ki smo jih pozabili ali so v ekološkem siromašenju sredozemskega sveta izginile – ribe, školjke, ptiči, divje rastline, na drugi pa so s standardnimi začimbami (silfium, garum) hrano unificirali. Evropska fikcija je v opisih tedanjega razkošja pogosto pretiravala, vsakdanja hrana pa nam še dandanes ponuja rešitve, ki so zdrave in okusne. V slovenski tradiciji je ohranjena zelo popularna rimska jed – pečeni polh.

V rimski likovni tradiciji (npr. na mozaikih) je ohranjen motiv ostankov hrane, kjer lahko vidimo vso raznolikost sestavin. Po enem od načel rimske kuhinje naj gostje ne bi prepoznali, kaj točno jedo. V antiki je tudi vino veljalo za hrano; sužnji so pogosto dobili obrok kruha in vina.

O predavateljici:
Svetlana Slapšak je upokojena redna profesorica in nekdanja dekanja ljubljanske podiplomske šole za humanistiko ISH. Doktorirala je iz antičnih študij (lingvistika) v Beogradu; ukvarja se z antiko, predvsem z zgodovino žensk, zgodovinsko antropologijo, balkanologijo. Izdala je več kot sto knjig, nekaj stotin znanstvenih študij in nekaj tisoč esejev. Prevaja iz stare grščine, latinščine, angleščine in v angleščino, francoščino, jezike SBC, slovenščino; bere še pet jezikov. Po upokojitvi objavlja tudi romane, drame, potopise, napisala je tudi operni libreto. Je dobitnica književnih nagrad v Srbiji, Hrvaški in Sloveniji. Objavila je prevod Apicijevih receptov iz latinščine v hrvaščino, knjigo esejev o hrani Leteći pilav v srbščini, knjigo Kuhinja z razgledom in študijo o zelju v slovenščini ter Vukov kuvar v bosanščini.


Ob nakupu vstopnice za katerikoli dogodek iz cikla Jedi časov – časi jedi prejmete 10-odstotni popust ob nakupu:
-    knjige Jedi časov – časi jedi, ki jo je napisal Janez Bogataj, kuharske recepte pa so prispevali Igor Jagodic (Restavracija Strelec in Grajska vinoteka Strelec), Luka Jezeršek in Ana Šušteršič (Gostilna na gradu in Grajska kavarna);
-    kakovostnega rdečega vina rdečegrajc – zweigelt iz Grajskega vinograda.


Vabljeni tudi na naslednja kulinarična dogodka:
-    v torek, 19. 4. 2022, ob 17.30: SREDNJEVEŠKA KUHINJA, strokovno predavanja prof. dr. Svetlane Slapšak;
-    v torek, 10. 5. 2022, ob 17:30: NA ŽLICO IN NOŽ, humoren pogovorni večer z Boštjanom Gorencem – Pižamo, Anžetom Tomićem in Evo Košak.

Za obisk dogodka priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.

V zaprtih javnih prostorih je potrebno nositi zaščitno masko. Uporaba zaščitne maske ni obvezna za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti. Prosimo da spoštujete priporočila NIJZ za preprečevanje širjenja okužb s Covidom-19.

Da ne bi zamudili naslednjega dogodka, vam svetujemo, da se prijavite na e-novice.

Vstopnice

Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si.

Za nakup vstopnic lahko uporabite BON21. Minimalni znesek unovčenja je 20,00 €.

7.00 €
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.