Na vsebino
Skupinska razstava članov Društva likovnih umetnikov Ljubljana ob 40. obletnici društva

TENDENCE V ABSTRAKCIJI: Sistemi, tehnorganizmi, informacije

od 14. apr do 05. jun 2022, od 9:00 do 20:00, Galerija "S", Ljubljanski grad

Razstavljajo: Uršula Berlot Pompe, Suzana Brborović, Boštjan Drinovec, Duša Jesih, Roman Makše, Tobias Putrih, Mojca Zlokarnik

Koncept abstrakcije v sodobnosti zavzema bistveno drugačen odnos do resničnosti od idejnih tokov, ki jih je zastopala umetnost klasičnega in povojnega modernizma. Če so slednji vzpostavljali subjektiven odnos do zunanjosti skozi njeno simbolno, estetsko, utopično reinterpretacijo in likovno redukcijo, je danes abstrakcija inherentni del vsakdanjega življenja in njegovih abstrahiranih rutinskih operacij. Namesto formalne inovacije abstraktno formo osmišlja tematska evolucija, ki se v umetnosti odziva na nevidno abstraktno strukturo operacijskih sistemov, tehnoloških naprav, algoritmov in kibernetske infrastrukture, pa tudi na geometrijo urbanega okolja, hipotetične objekte znanosti, dinamične ekonomske in biološke sisteme. Naravo, nezavedno, ekspresivno izraznost telesa, ki so opredeljevali estetiko abstraktne forme, nadomeščajo računalniške simulacije in vizualizacije, umetna inteligenca in tehnološki pripomočki, ki vzpostavljajo nova razmerja med telesom, subjektom in tehnologijo, med umetnimi in organskimi svetovi.

Umetniki na razstavi se skozi različna tematska izhodišča in medije odzivajo na te izzive sodobnosti, pri tem pa je abstrakcija ponovno aktualna kot območje za nove vstope v dojemanje in razkrivanje procesov in mehanizmov, ki določajo realnost; še vedno ustvarja alegorične podobe sveta, le da se je ta bistveno spremenil.

Kustos razstave: dr. Nadja Gnamuš

Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Društvom likovnih umetnikov Ljubljana.

DLUL logo

 

Prosimo da spoštujete priporočila NIJZ za preprečevanje širjenja okužb s Covidom-19.

Vstopnice

Prost vstop
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.