Na vsebino
Pripovedovalski večer za odrasle

Zgodbe med vrsticami

27. feb 2024 ob 17:30, Grajsko gledališče, Ljubljanski grad

Že imate svojo vstopnico?

Kupite vstopnico kar na spletu, na vznožju vzpenjače ali na grajski blagajni.

Ljudske zgodbe so poučne, grozljive, zabavne in nagajive, včasih pa tudi uporniške.
Kako spremeniti svet okoli sebe, ko si manjši od tistih, s katerimi živiš, nimaš politične oz. socialne moči ali pa imaš kakšno leto premalo, da bi te jemali resno … Junaki ljudskih zgodb se takrat zatečejo k tistemu, kar imajo običajno v izobilju: k zdravi pameti, iznajdljivosti in pogumu. Na svoj način se upirajo avtoritetam in sistemu, a ker so prebrisani, vedo, da tega ne smejo početi naglas in naravnost. Ubrati morajo daljšo in bolj ovinkasto pot ter izbirati besede, ki kot bodice letijo in včasih zadenejo, spet drugič pa se odbijejo od tistega, ki so mu namenjene. A pomembno je, da skrito med vrsticami prepoznajo poslušalci – mi, ki so nam zgodbe namenjene. Da nas spodbudijo, da zmoremo in znamo biti uporniki, ko je to najbolj potrebno.
Zgodbe iz zakladnice slovenskega slovstva, ki o uporu pripovedujejo med vrsticami.

O pripovedovalki: Janja Sivec je etnologinja, interpretatorka dediščine, poslušalka in pripovedovalka zgodb. Njeno delo na področjih izobraževanja v dediščini in turizmu ter svetovanja pri interpretaciji dediščine jo je vedno bolj približevalo pripovedovanju zgodb kot enemu izmed glavnih orodij, kako dediščino približati ljudem. Še posebej ji je blizu pripovedovanje zgodb na območjih, kjer so nastale. Tako so v društvu Legende nastali Sprehodi z Legendami, ob katerih je moč nekaj slovenskih krajev spoznati prek povedk, ki razkrivajo bit prostora, v katerem se poslušalci nahajajo. Zgodbe ne živijo le v knjigah. Zapisane so na vrhu hriba, v krošnjah dreves in na dnu globeli.

Vstopnice

Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si.  Več informacij na 01 306 42 93 ali info-center@ljubljanskigrad.si.

Obvestilo!

Med 26. februarjem in predvidoma 17. marcem zaradi remonta ne bo obratovala tirna vzpenjača. V tem času bo na relaciji Krekov trg–Ljubljanski grad–Krekov trg vozil avtobus.

Nakup enosmerne vozovnice za nadomestni avtobusni prevoz po ceni 2,3 EUR bo mogoč pri blagajni spodnje postaje vzpenjače in v vstopnem paviljonu na Ljubljanskem gradu.

Vozni red avtobusa si poglejte na tej povezavi.

Da ne bi zamudili naslednjega dogodka, vam svetujemo, da se prijavite na e-novice.

7.00 €
Prihrani s kartico Royal!

Prihrani s kartico Royal!

Obiskovalcem Ljubljanskega gradu prinaša kartica 10 % popust pri nakupu vstopnic za prireditve in vodene oglede.

Uporniki skozi čas

S cikloma dogodkov na temo upornikov bomo obeležili 50-letnico, kar je bila ob 500. obletnici kmečkih uporov na Slovenskem na Grajskem griču postavljena skulptura kmečkih upornikov, delo kiparja Stojana Batiča.

Prikaži dogodke