Na vsebino

Grajska kapela sv. Jurija

Eden najstarejših zidanih delov gradu je grajska kapelica. Na podlagi cesarjeve listine iz leta 1489 je bila posvečena sv. Juriju, sv. Pankraciju in cesarici Heleni. V Grajski kapeli sv. Jurija se lahko odločite za cerkveni obred. Prostor sprejme do največ 30 oseb.

  • Cena
  • Najem za 1 uro183,00 €

Prvotni vhod v kapelo je bil na severni strani, do katere je vodilo trinajst stopnic, in je v uporabi še danes. Pozneje je bil vhod v kapelo z južne strani. Prvotna gotska kapela je imela lesen strop, štiri gotsko zašiljena okna ter emporo, s katere so imenitneži spremljali sveto mašo. Znova je bila pozidana v baročnem stilu, leta 1747 so jo poslikali z grbi deželnih glavarjev. V cerkvenih prostorih le redko srečamo poslikavo s posvetno vsebino, zato štejemo kapelo med prave evropske bisere.

Pri zadnji prenovi (leta 1992) so odkrili tudi prvotno gotsko poslikavo – bordure okoli oltarjev, vhoda ter okenskih odprtin. Na stenah so posvetilni križi v gotskem stilu, ki simbolizirajo Kristusov križev pot.

Kontakt za poroke

Jasmina Pinoza, mag.

Strokovna sodelavka za trženje

01 306 42 39

031 715 242

jasmina.pinoza@ljubljanskigrad.si

Certifikat varno in zdravo na dogodke

Kongresni urad Slovenije je v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) pripravil standarde “Varno in zdravo na dogodke”. Ljubljanski grad je pridobil certifikata v kategorijah »organizator dogodkov« in »prizorišče za dogodke«.