Na včerajšnji novinarski konferenci na Ljubljanskem gradu smo predstavili prenovo Stolpa strelcev, vsebine, ki bodo kmalu zaživele v tem prostoru, ter novo informacijsko grafiko.
Direktorica Ljubljanskega gradu, mag. Mateja Avbelj Valentan, je uvodoma poudarila, da je Ljubljanski grad v prvih devetih mesecih obiskalo nekaj manj kot 756.000 obiskovalcev. Glede na število obiskovalcev in zastavljeni cilj, da bi osrednjo turistično točko v prestolnici vsako leto obiskalo milijon obiskovalcev, je zagotovo dobrodošla novost, da bo imel Ljubljanski grad kmalu novo gostinsko ponudbo – restavracijo Stolp strelcev.
Stane Miklavec, vodja službe za tehnične zadeve Ljubljanskega gradu, je povedal, da sta se obnova in dokončanje Stolpa strelcev začela konec marca 2011 z zahtevnimi gradbeno-obrtniškimi ter inštalaterskimi deli, ki so se izvajala na vseh šestih nivojih celotnega območja stolpa. Zelo zahteven je bil glavni vstopni nivo z mosta pod zmajem zaradi obnovitev poslikav avtorjev Marija Preglja in Borisa Kobeta na kupoli v tehniki sgraffito. Vsa obnovitvena dela so potekala pod nadzorstvom Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Obnovo je financirala Mestna občina Ljubljana.
Stane Miklavec je na kratko predstavil tudi projekt informacijske grafike na Gradu, katere glavne naloge so usmerjanje, obveščanje in opozarjanje obiskovalcev, kako priti do želenih vsebin in objektov. Napisne oznake za posamezni prostor so opremljene s QR-kodo, kar obiskovalcem omogoča samostojno raziskovanje vsebin in grajskih prostorov.
Dada Jerovšek je v imenu najemnika nove restavracije Stolp strelcev, podjetja Bid, d. o. o., poudarila, da so si snovalci kuhinje – dr. Janez Bogataj in Jožica Drobnič – zamislili novo restavracijo kot kulinarično križišče med Alpami, Jadranom in Panonijo. Namen, želja in vizija so obuditi kulinariko naših prednikov in znova oživiti prostor, v katerem bo nova restavracija. In prepletati to kulinariko preteklosti z gurmanskimi presežki sedanjosti, ponuditi domačim in tujim gostom ščepec grajskih jedi, vonj starih časov ter zbuditi nostalgijo po srednjeveški kulinariki – tako v pripravi kot videzu ter načinu ponudbe in serviranja. Ta prelep zgodovinski objekt, ki ga navdihujejo svoja zgodba, zgodovina in pripovedke iz Kobetovih sgraffitov, bo Kaval Group z vsem spoštovanjem in veliko odgovornostjo dopolnil tudi z opremo: z unikatnimi stoli in mizami oblikovalca Tonija Kancilje, učenca priznanega Oskarja Kogoja, v izdelavi mojstra lesa in lesenih izdelkov mizarstva Bolčič.
Kaval Group in Ljubljanski grad bosta vrata nove restavracije za obiskovalce odprla predvidoma do konca novembra letos.