Na vsebino

Edinstven pogled na leto 2014

-    20. marca: »Grajski se predstavijo« – nekdanji stanovalci gradu se po mnogih letih srečajo na pogovornem večeru in predstavitvi nekaterih zanimivih zgodb, ki jo jih v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja doživeli ob bivanju na Ljubljanskem gradu in jih zaupali študentom Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

-    31. marca: dokončamo obnovo poslikav grbov kranjskih deželnih glavarjev, ki krasijo strop Grajske kapele.

-    5. aprila: »poženemo« grajski Časovni stroj; raziskovanje pestre grajske zgodovine ponudimo kot nov turistični produkt, doživljajski vodeni ogled z grajskim vodnikom in kostumiranimi liki, ki obiskovalca popeljejo skozi šest prelomnih obdobij (od Emone do mestnega simbola), ki so zaznamovala zgodovino Ljubljanskega gradu.

-    8. aprila: skupaj z Mestno občino Ljubljana kot investitorico prenove javnosti predstavimo prenovljeni Modro in Belo dvorano, bolj znani kot poročni dvorani. Po več kot tridesetih letih uporabe tako zasijeta v novi luči, notranjost obeh dvoran se lepo vključi v zgodovinsko okolje gradu, kar je bilo izhodišče prenove.

-    16. maja: z izbranim fotografskim gradivom, ki ga hrani arhitekturni biro Ambient, na ogled na ogled postavimo novo stalno razstavo v Spodnjem lapidariju; razstavo o obnovi in revitalizaciji Ljubljanskega gradu.

-    11. junija: kot neločljivi člen urbanega razvoja Ljubljane se pridružimo praznovanju 2000-letnice Emone. V sodelovanju z Muzejem in galerijami mesta Ljubljane, ob njihovi osrednji razstavi v Mestnem muzeju Emona: mesto v imperiju, v grajske Kazemate, Peterokotni stolp in zastekljeno etažo Razglednega stolpa na ogled postavimo spremljevalni razstavi Urbana Ljubljana in iLjubljana.

-    9.–15. avgusta: običajno najbolj obiskani teden poletne sezone nam prinese nov dnevni rekord; 9. avgusta Ljubljanski grad obišče 9.120 obiskovalcev, 15. avgusta pa tirna vzpenjača pripelje na grad dvomilijontega potnika (od začetka obratovanja vzpenjače decembra 2006).  

-    1. oktobra: kot zadnjo v sklopu razstav ob 2000-letnici Emone v Kazematah odpremo razstavo prostorske instalacije transdisciplinarne umetnice Eve Petrič.

-    13. oktobra: v okviru 14. dni slovenskega turizma nam Društvo turističnih novinarjev FIJET Slovenija podeli najvišje priznanje za vrhunske dosežke v slovenskem turizmu – kristalni Triglav.

Tristo zmajskih rogov, izšel je prvi in čisto pravi grajski strip!

-    16. maja: ob obletnici gradu, v sklopu 4. grajskih dni, izdamo strip Dan, ko je izginil Ljubljanski grad; grajskozmajsko zgodovino spiše priljubljeni mladinski pisatelj Žiga X. Gombač, nariše in pobarva ga Ivan Mitrevski. Ljubljanski grad tako postane eden maloštevilnih gradov, ki poleg zgodovine, zgodb in legend premorejo tudi čisto svoj strip.