Na vsebino

Edinstven pogled na leto 2015

-    29. aprila: v prenovljenih prostorih pod Stanovsko dvorano odpremo grajsko trgovino Doživetja za domov, v kateri obiskovalcem ponujamo skrbno izbrana izvirna darila, izdelana posebej za Ljubljanski grad, delo mladih oblikovalcev in izkušenih proizvajalcev, ki so sodobno ustvarjalnost združili s starodavnim grajskih duhom.

-    6. maja: v Kazematah odpremo osrednjo tematsko razstavo leta 2015 Barbarstvo muk; tega leta je namreč minilo 200 let od vzpostavitve kaznilnice na gradu. Razstava je kot opomin, da razsipnosti muk in krutih kazni še zdaleč niso le ostaline neke davne preteklosti. Ob razstavi pripravimo tudi vodeni ogled z grajskim vodnikom in kostumiranimi liki, ki obiskovalcem predstavijo temačno obdobje zgodovine kaznovanja.

-    26. maja: nad Stanovsko dvorano odpremo peto stalno postavitev, prvi lutkovni muzej v Sloveniji – v poklon velikim lutkarskim umetnikom in imenitni, več kot stoletja dolgi tradiciji slovenske lutkovne umetnosti. V okviru muzeja, katerega strokovni nosilec je Lutkovno gledališče Ljubljana, zaživi tudi Grajsko gledališče, namenjeno lutkovnim predstavam.

-    15.–30. julija: predstavimo se v sklopu svetovne razstave EXPO 2015 v Milanu, saj italijanski gostje zasedajo prvo mesto med tujimi obiskovalci gradu.

-    23. julija: grajsko preteklost, številne zgodbe in posameznike lahko obiskovalci poslej odkrivajo na samostojnem sprehodu po gradu, in sicer s pomočjo avdio vodnika. Vsebina je na voljo v osmih jezikovnih različicah, pozneje smo jo prenesli še na mobilno aplikacijo Nexto in dodatnih pet jezikovnih različic.

-    27. julija: »Ljubljana je lepo mesto,« ob koncu obiska izreče predsednik Vlade Ruske federacije Dimitrij Medvedjev, ki se na gradu vpiše v zlato knjigo mesta Ljubljane, prisluhne zgodbi o grajski trti ter si v Stanovski dvorani ogleda razstavljena dela madžarske sodobne likovne umetnosti.

-    9. oktobra: na Grajskem dvorišču poteka trgatev grajske žametovke, potomke najstarejše trte na svetu z mariborskega Lenta, ki je pred 25 leti svoje mesto našla tudi na Ljubljanskem gradu – v znamenje prijateljstva med mestoma Maribor in Ljubljana.

-    17. decembra: prejmemo certifikat LGBT prijazno, ki ga podeljuje Mestna občina Ljubljana, ki se s svojimi aktivnostmi posveča različnim ranljivim skupinam.

Mama, a bomo graščaki?

Spomini na tisti del zgodovine Ljubljanskega gradu, ko so tu še bivali stanovalci, oživijo na razstavi z naslovom Mama, a bomo graščaki?, ki jo konec januarja odpremo v Peterokotnem stolpu. Ob gledanju fotografij in video gradiva nekdanji stanovalci podoživljajo svoje spomine, obiskovalci pa prisluhnejo kakšni zanimivi zgodbi iz petdesetih let prejšnjega stoletja, ko so še zadnje družine bivale za grajskimi zidovi.